Hrana i piće

BRZO I BEZ BRAŠNA: Pita bez kora od spanaća i feta sira

Ukusna i mirisna pita probudit će vaš apetit.

Pita - Ilustracija/Stvarukusa.rs

Advertisements

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 2 kašike ajvara
  • so i biber po potrebi
  • malo ulja za pečenje

Od ove količine napraviti dva omleta, odnosno dvije kajgane

  • 4 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 200 g španata
  • 200 g feta sira
  • 2 čena bijelog luka (ko ga ne voli može i bez)
  • 1dl ulja
  • 1 dl gazirane mineralne vode

Priprema:

Umutiti jaja sa ajvarom, po želji (i po potrebi) osoliti i obiberiti. Od ove smješe napraviti dvije kajgane (omleta) sa ajvarom. Ako nemate ili ne volite ajvar možete u omlet nasjeckati pečenu papriku crvene boje ili šargarepu. Ja sam iz dva puta mutila i pekla, kako bi kajgane bile iste debljine, piše “Šta se kuva“.

Ukoliko je tiganj većeg prečnika povećati količinu jaja. Kad su kajgane ispečene, ostaviti ih da se hlade, a za to vrijeme obariti španat i pripremiti nadjev od španata i feta sira.

Očistiti i oprati španat. Kratko ga probariti, a potom procijediti i nasjeckati na krupnije ili sitnije komade (po želji).

Umutiti jaja, osoliti, pa dodati izmrvljen feta sir, sjeckani španat i sitno sjeckan ili gnječen bijeli luk.

Pripremite kalup sa prstenom za pečenje (najbolji je onaj univerzalni prsten kome sami podešavate prečnik). Na dno kalupa stavite jednu kajganu (omlet) sa ajvarom. Na omlet izručite pripremljen nadjev od španata i feta sira, pa od gore stavite drugu kajganu.

Zagrijati rernu na 200 °C. Brzu pitu od španata i feta sira (bez brašna i kora) peći u rerni 20-25 minuta na 200 °C. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, čačkalicom provjeriti da li je pečena.

Nožem odvojiti pitu od ivica prstena, a potom skinuti prsten.

Pitu prebaciti na tacnu za serviranje, isjeći na komade željene veličine i servirati.

POSLUŽENJE:

Brzu pitu od španata i feta sira možete poslužiti toplu ili hladnu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh