Hrana i piće

Zaboravite majonez: Ovaj kremasti sos je zdraviji i pravi se za samo 1 minut!

Uz trik profesionalca lako ćete dobiti sjajan rezultat.

Holandez - Lezzetkusagi.com

Advertisements

Šef Mari Entoni Karem, koji je živio u 19. vijeku, donio je kulinarski ‘zakon’ o četiri sosa koji predstavljaju bazu za sve ostale. Riječ je o bešamelu i sosovima od paradajza, veloteu i španskom sosu (espanjole), a kasnije im se pridružio i holandez, piše “Punkufer“.

Klasični holandez teško je napraviti. Ako ga kuhate predugo, dobit ćete kajganu. Ako ga ne kuhate dovoljno, sos se neće zgusnuti. Ako se previše ohladi, sastojci će se razbježati i dobit ćete lošu strukturu.

Prije pripreme žumance ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se dovoljno zagrijalo.

Recept:

  • 1 žumance
  • 1 kašičica vode
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 110 g maslaca
  • 1 prstohvat soli
  • prstohvat mljevene ljute paprike prema želji

Priprema:

  1.  Pomiješajte žumance, vodu, sok od limuna i prstohvat soli u posudi koja odgovara štapnom mikseru.
  2.  Rastopite maslac na jakoj vatri neprestano miješajući dok se ne zapjeni, odnosno dok se ne zagrije na temperaturi od 105 °C.
  3.  Miksujte smjesu od žumanaca polako ulivajući rastopljeni maslac.
  4.  30 sekundi kasnije dobit ćete kremasti sos.

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh