Hrana i piće

BOSANSKA MASLENICA: Ovako se pravi najbolje tijesto za pite i bureke

Ukoliko ste ljubitelj pita, gibanica i domaćih kora ovaj recept je odličan izbor za vas.

Maslenica - Stvarukusa.rs

Advertisements

Sastojci za tijesto:

  • 600 g brašna
  • 380 ml mlake vode
  • 5 kašika ulja
  • 15 g soli

Za preliv za maslenicu nam je potrebno:

  • 150 g margarina
  • 150 ml pavlake za kuhanje
  • 50 ml ulja

U brašno dodati so, pa polako dodati vodu. Miješati velikom kašikom ili rukom. Potom dodati ulje. Sve dobro umijesiti, prenosi “Stvar ukusa“.

Tijesto mora biti mekano ali se ne smije lijepiti za ruke. Ako se lijepi dodajte još malo brašna.
Prebacite na podlogu za miješenje, dobro umijesiti pa prepoloviti i napraviti dvije kugle.

Svaku pojedinačno još malo premijesti. Posuti s brašnom i ostaviti 5 minuta da odstoji. Potom ga opet premijesiti.

U tepsiju staviti brašno, pa loptice prebaciti u tu tepsiju. Odozgo premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoji pola sata.

Pripremiti preliv za maslenicu:

U šerpu staviti 150 g margarina i 150 ml pavlake za kuhanje i 50 ml ulja. To sve spojiti i istopiti, mora uvijek da bude mlak, kad se preliva preko jufki. Kad se sve lijepo istopi počnite sa razvlačenjem jufki.

Podlogu na kojoj razvlačite pospite brašnom, jufku takođe pospite brašnom. Rastanjite prvo sa oklagijom. Ponovo pospite sa malo brašna kad primijetite da počinje da se lijepi.

Detaljno razvijanje jufki i postupak pripreme, kao i pečenje pogledajte u videu ispod…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh