Hrana i piće

Zašto trebate jesti celer?

Celer je visoko vrijedna biljka u svom podzemnom (korijen) i nadzemnom (lišće) dijelu.

Celer - Aura.ba

Advertisements

Poznavali su ga drevne kulture i civilizacije od Egipta, do Grčke, Rima i Bliskog istoka, a svoje je mjesto našao i u najpoznatijim epovima Stare Grčke – Ilijadi i Odiseji.

Celer kojeg koristimo u prehrani i u pripremi hrane je predstavnik plemenitije vrste iste biljke koja se može naći u prirodi i kao samonikla.

Divlji oblik je znatno gorči pa se ne upotrebljava svakodnevno kao povrće.

Celer je dobar izvor kalija, vitamina C i vitamina K, kao i beta karotena. Osim tih tvari u celeru su sadržani natrij, kalcij i fosfor.

Celer pospješuje rad bubrega i cjelokupnog mokraćnog traka. Tako celer doprinosi bržem i učinkovitijem izbacivanju štetnih tvari topivih u vodi putem izlučivanja mokraće.
S obzirom da celer sadrži značajnu količinu prehrambenih vlakana, on predstavlja i namirnicu koja sudjeluje u održavanju funkcije i pravilnog rada crijeva.

Celer je važna namirnica koja može poslužiti za detoksikaciju cjelokupnog organizma,pišu Nezavisne


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh