Hrana i piće

SPOJ BOSNE I HERCEGOVINE – Pekmezov namaz sa suhim smokvama

Pekmez od jabuka, ponos bosanske tradicionalne kulinarike sjedinjen sa rezanim suhim smokvama hercegovačkog kraja. Spoj tradicije i sasvim običnih sastojaka, kojeg možete pripremiti sami uz malo: truda, vremena i strpljenja.

Pekmez - Aura.ba

Advertisements

Tradicionalni jabukov pekmez, njegova priprema i receptura su stoljećima sastavni dio bosanske tradicionalne kulinarike. Potpuno prirodan, bez aditiva i dodanog šećera sadrži i ljekovita svojstva. Po narodnom predanju, pekmez je lijek za : nedostatak željeza u krvi, krvni pritisak ili ublažavanje tegoba kod dijabetesa i poboljšanje imuniteta, piše “Aura“.

Suhe smokve i njihov čarobni ukus, nije potrebno posebno predstavljati. Ova tipična mediteranska voćka krasi dvorišta diljem Hercegovine. Smokve su izuzetno poštovale drevne civilizacije, smatrajući smokvu simbolom muškosti, plodnosti i moći. Poznato je da su smokve jako antiseptičko sredstvo, da regulišu probavu i čiste crijevni trakt. Pomažu pri zaustavljanju gljivičnih oboljenja, snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju imuniteta.

Ove dvije namirnice, spoj Bosne i Hercegovine mogu ozbiljno poboljšati zdravstveno stanje, imunitet pa i raspoloženje.

Oba sastojka (jabikov pekmez i suhe smokve) imaju neograničen rok trajanja. Tako i ovaj namaz postaje koristan i nezahtjevna namirnica u kuhinji. Njegova upotreba je šarolika, može se koristiti kao dodatak kolačima, nadjev za štrudle, fil za oblate, itd. Domaćice će posebno zablistati ako ga upotrebe kao namaz za palačinke.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh