Hrana i piće

Kremasti ČEŠKI KOLAČ preliven čokoladom: Evo zašto su svi poludjeli za ovom ukusnom poslasticom! (RECEPT)

Jednostavo i brzo se pravi, nema domaćice kojoj do sada nije uspio ovaj divni desert.

Kolač - Glossy.espreso.rs

Advertisements

Fini kremasti češki kolač preliven čokoladom je baš ono što vam danas treba. Reklo bi se “ništa naročito”, ali ovaj tradicionalni desert veoma je popularan u republici poznatoj po pivu i očaravajućoj arhitekturi, piše “Glossy“.

Potrebno je za patišpanj:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašika kakaoa
  • 5 kašika brašna

Potrebno je za fil:

  • 7 kašika šećera
  • 250 mililitara vode
  • pola litra mlijeka
  • 250 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 grama margarina
  • 7 kašika brašna
  • 250 grama šećera u prahu

Za čokoladni preliv:

  • 100 grama čokolade za kuhanje

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. U sud za mućenje polupamo jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.

Zatim dodamo brašno, kakao i miješamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smjesu. Pravougaonu tepsiju obložimo kuharskim papirom i preručimo tijesto u tepsiju. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil tako što u šerpu na šporetu sipamo 250 mililitara mlijeka, dodamo 7 kašika šećera i vanilin šećer. U preostalih 250 mililitara mlijeka dodamo brašno i promiješamo žicom za mućenje. Neprekidno miješajući žicom u provrelo mlijeko sipamo razmekšano brašno. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Ostavimo krem da se ohladi.

U drugu šerpu na šporetu sipamo vodu i dodamo 250 grama šećera. Kada šerbet provri sklonimo šerpu sa šporeta.

U sud za mućenje stavimo margarin, šećer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane pjenast. Zatim dodamo ohlađen krem i mutimo dok se fil ne sjedini. Ispečenom patišpanju odstranimo papir i prelijemo ohlađenim šerbetom. Zatim nanesemo fil.

Čokoladu lomimo na parčiće i stavimo da se topi na pari. Sipamo i malo ulja da čokolada dobije sjaj. Kolač sječemo na kocke, pa ih serviramo na tanjir i dekorišemo rastopljenim čokoladnim prelivom.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh