Hrana i piće

MRAK BAKLAVA

Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.

Advertisements

SASTOJCI:

  • 12-14 listova kora za baklavu
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g mljevene plazme (ili drugog keksa)
  • 100 g rendane čokolade
  • 3 kašike šećera
  • 4 kašike griza
  • 100 ml ulja malovode
  • 100 ml ulja
  • 50 g putera

sirup:

  • 600 gšećera
  • 1 vanilin šećer
  • 700 ml vode

Priprema

Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!

Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer,100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna.Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.

Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale “rolate”. Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta, pišu “Recepti“.

Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.

Kada se baklava ohladi, poslužiti!


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh