Hrana i piće

EKSTRA KOLAČI OD STAROG HLJEBA I JABUKA: Najljepši slatkiš uz šolju mlijeka ili čaja (RECEPT)

Mafini od starog hljeba i jabuka prave se za pola sata!

Kolač - Lepaisrecna.rs

Advertisements

Sastojci:

  • 1,5 l sitnije sječenog starog hljeba
  • 3 jaja
  • 8 do 10 sitno isjeckanih karamel bombona
  • 1 veća jabuka, isjeckana na sitne kockice
  • 375 ml do 400 ml mlijeka
  • 1 kašičica vanile
  • 80 g šećera
  • 2 do 3 kašike putera

Za posipanje: prah šećer, javorov sirup

Priprema: U veću zdjelu umutiti jaja, šećer, vanilu i mlijeko i ostaviti na stranu. Uzeti posudu zapremine od pola litra i u nju stavljati kockice hljeba, koje ste isjekli oštrim nožem, koricu ne morate da skidate, piše “Pomoravka“.

Te kockice iz posude sipajte u drugu zdjelu jer ako ih stavite u zdjelu sa mlijekom, one prve, koje ćete dodati natopit će vam se previše sa mlijekom.

Kad završite sa svim isječenim hljebom, ostavite na stranu.

Ako nemate sitne karamelice, onda uzmite obične karamel bombone i isjeckaje ih što sitnije možete. Jabuku oljuštiti ali ne cijelu, nego tu i tamo i ostaviti kožicu po malo. Očistiti je i isjeći na manje kockice.

Sada sipati kockice hljeba, isjeckanu jabuku i karamele u mlijeko i spatulom sve dobro sjedinite da hljeb upije mlijeko, ako kojim slučajem ima previše hljeba, jer sve vrste hljeba ne upijaju isto, dodajte još vrlo malo mlijeka ili obrnuto, previše mlijeka, dodajte još malo isjeckanog starog hljeba.

Pudding / kolač možete peći u mini kalupima, remekinima ili u pekaču. Veoma je važno da se kalup ili remekini dobro podmažu puterom i u svaki kalupić sipati po još malo putera na dno, jer se ovo dosta lijepi.

Sipati masu do trećine kalupa. Prethodno uključite rernu da se grije na 175°C i peći ovako pripremljen puding / kolač oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumeni odozgore.

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. Ohlađene izvaditi vrlo pažljivo iz kalupa, ako su remekini, samo preći nožem oko ivice i okrenuti na tanjir.

Poslužiti posute prah šećerom, ili napravite glazuru od prah šećera i malo mlijeka i preliti preko. Umjesto toga možete da koristite i javorov sirup, koji se super slaže sa ovom poslasticom.

Idealno uz šolju mlijeka ili čaja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh