ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Hrana i piće

ŽENA OVOM SLIKOM ODUŠEVILA SVE DOMAĆICE: Zbog OVOG TRIKA zimnica je bila spremna dok si trepnuo!

Suzana Golubović je blogerica iz Niša koja je ovim trikom za brzu i laku pripremu zimnice oduševila je sve domaćice na Instagramu.

No image - Haber.ba

Ona na svom Instagram profilu svakodnevno dijeli recepet i savjete.
Trik koji je podijelila, a koji je oduševio ljude, pokazuje kako istovremeno peći paprike i kuhati džem i uštedjeti tako vrijeme koje je potrebno izdvojiti da bi se spremila zimnica.
Dva u jedan, što kaže Suzana, a ova caka, iako jednostavna, izazvala je čisto oduševljenje budući da bi je se stvarno rijetko ko sjetio.
Ajvar je nezaobilazni dio svake zimnice. Ovaj recept za ukusni makedonski ajvar morate da imate u svojoj bilježnici.

Sastojci:

10 kg crvene paprike
3 velika plava patlidžana
5 dcl ulja
so (po želji)
1 velika kašika šećera

Postupak:

Papriku ispecite u rerni i odmah nakon pečenja je stavite u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala (što će olakšati guljenje kore). Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliku cediljku ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su potrebna 3 sata za cijeđenje).

Patlidžane pecite u rerni, potom ih na isti način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede. Iscijeđene paprike i patlidžae sameljite ručnim aparatom za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

Tokom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, odnosno videti dno lonca. So i šećer dodajte na samom kraju, odnosno posljednjih 20 minuta kuhanja, piše “Zadovoljna.hr“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh