ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Hrana i piće

Prva pomoć u kuhinji: Ove namirnice su spas kada presolite jelo

Iskusni kuhari savjetuju da ne probate jelo samo malo prije nego što je gotovo nego tokom cijeloga kuhanja.

Sol - Dnevno.hr

Ako ste presolili supu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca, te ubacite povrće poput luka i mrkve pa nastavite da kuhate još desetak minuta.

I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa – dodajte jelu limunovog soka ili sirćeta.

Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni takođe “ubijaju” sol.

U narodu postoji još jedan savjet – kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i nakon kuhanja ga/je bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne probate jelo samo malo prije nego što je gotovo nego tokom cijelog kuhanja.

Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, slanine, maslina ili kapara, koji obiluju solju.

Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica narezanih na kockice, koje će neutralizovati slani okus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim okusima poput paradajza, koje će ublažiti ljutinu, piše “24sata“…

Slavna američka kuharica Marta Stjuart u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mliječnog proizvoda koji će ublažiti umak. Možete dodati i malo mlijeka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.

Fini umaci – Nakon dodavanja vode ili temeljca – supe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel-umaka.

Vino i sirće – Osim za preslana jela, sirće, vino, limun ili limeta spašavaju ručak s previše ljutih papričica ili papra.

Fina supa – Ako vam je izletjelo previše ulja u supu, procijedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh