ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Hrana i piće

Prijedlog za ručak: Lazanje od palente

Ako još uvijek ne znate šta napraviti danas za ručak, evo prijedloga.

Lazanje - Domacica.com

Na vrh možete da stavite i čeri paradajz, kao i ruzmarin, origano ili bosiljak.

Za ukusne lazanje od palente potrebno vam je:

  • 8 šoljica pilećeg temeljca,
  • 2 šoljice kukuruznog brašna,
  • 500 g mljevene junetine,
  • 2 šoljice paradajz pelata,
  • 120 g mozzarelle,
  • 1 crveni luk,
  • 1 mrkva,
  • 1 korijen celera,
  • 120 ml crnog vina,
  • 2 čehna bijelog luka,
  • 2 kašike putera,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 1 prstohvat majčine dušice,
  • prstohvat ruzmarina,
  • lovorov list,
  • šoljica permezana,
  • so, biber.

Priprema:

Prokuhajte temeljac, dodajte palentu i so. Kuhajte dok se ne zgusne.

Posudu za pečenje premažite uljem, ulijte palentu i poravnajte. Neka se ohladi pa stavite u frižider barem na jedan sat, piše “Avaz“.

Zagrijte puter i maslinovo ulje u tavi, dodajte sjeckani luk, mrkvu i celer.

Pržite 10 minuta, dodajte bijeli luk i mljevenu junetinu.

Kuhajte 10 minuta, dodajte vino i paradajz, začine, so i biber pa smanjite vatru i dinstajte oko 45 minuta da se umak zgusne.

Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh za pečenje.

Palentu narežite na kocke pa pola poredajte na pleh. Na svaki stavite kašiku, dvije umaka, polovinu mozzarelle i parmezana.

Poklopite palentom, na vrh dodajte umaka, ostatak mozzarelle i parmezana. Na vrh možete da stavite i čeri paradajz, kao i ruzmarin, origano ili bosiljak.

Pecite oko 40 minuta, dok se sir ne otopi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh