ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Hrana i piće

Plastika u skoro svim flašicama: Okrenete čep i…

Nedavne analize i testiranje flaširane vode, velikih svjetskih brendova, pokazala su da se u većini flašica nalaze sitni dijelovi plastike.

Flaširana voda - Blogspot.com

Studija je pokazala da se u 93 posto flašica vode nalaze tragovi mikroplastike, međutim, stručnjaci iz Velike Britanije smatraju da je malo vjerovatno da one mogu da nanesu štetu potrošačima..

Testirano je 11 brendova iz 9 zemalja – Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Kenije, Meksika, Tajlanda i Sjedinjenih Američkih Država, a pokazalo se da se u prosjeku nalazi 10 plastičnih čestica u jednom litru vode.

Za proizvodnju čepova za flašice se najčešće koristi polipropilen sa učešćem od 54 posto i najlon i drugi materijali koji su zastupljeni sa 16 posto.

Zbog ovih podataka Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je najavila da će pokrenuti postupak provjere da li ovi tragovi plastike mogu štetno da utiču na zdravlje ljudi koji piju flaširanu vodu.

Ovo istraživanje je pokazalo i da se u flaširanoj vodi nalazi dvaput više plastičnih čestica u poređenju sa vodom sa česme, ali je takođe bitno napomenuti da “bar neke” kontaminacije mogu da dođu iz samog procesa flaširanja vode, a ne samo iz vode.

Istraživači su rekli da ove čestice mogu da se nađu u vodi jednostavnim otvaranjem flašice, jer je čep, kako navode, napravljen od polipropilena.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su istakli da su u toku procjene rizika, ali da do sada nema informacija o mogućem štetnom uticaju na zdravlje. Dodali su i da su svjesni da je ovo istraživanje privuklo pažnju i zabrinulo veliki dio potrošača i država.

Na osnovu trenutnih informacija, uključujući i procjenu sigurnosti izloženosti mikroplastici iz hrane koju je pokrenula Evropska agencija za sigurnost hrane, malo je vjerovatno da su ove količine plastike u flaširanoj vodi štetne po potrošače“, naveo je predstavnik Agencije za standarde prehrambenih proizvoda, prenosi “Tanjug”…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh