ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Hrana i piće

Volite čokoladu? Sada imate i dobre razloge zašto je treba jesti!

Naš je život (a mnogima i svakodnevica) nezamisliv bez čokolade, bilo da je konzumiramo kao topli napitak ili u kolačima i tortama, ali ono što nas posebno veseli i zbog čega je konačno možemo konzumirati bez grižnje savjesti jeste činjenica (tako barem tvrde neki stručnjaci) da je ona i – zdrava!

Tamna čokolada - Jutarnji.hr

Za taj preokret zaslužni su “čarobni sastojci” pod imenom polifenoli i procijanidin. Upravo ti sastojci zauzimaju sam vrh na listi antioksidansa, a kakao tj. čokolada njima obiluje.

Važno je jedino način na koji će se ovi sastojci podvrgnuti u procesu pripreme ovih delicija, odnosno u kakvo će ih se staviti okružje. Povišena pH vrijednost slastica može drastično smanjiti antioksidativnu aktivnost kakaa, odnosno čokolade, dok upravo suprotne, odnosno niže vrijednosti pH, pogoduju antioksidativnom efektu, piše “Cosmopolitan“…

Uz to, ove omiljene slastice postaju još zdravije ako im se dodaju namirnice poput grožđica, brusnica, borovnica, jabuke i cimeta, koje su također bogate sličnim zdravim sastojcima i baš prikladne za ove dane u godini! Prilikom konzumiranja odnosno pripreme slastica poželjno je koristiti čisti kakao prah, odnosno čokoladu sa učešćem kakaa višim od 70 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh