Hrana i piće

Recept za ukusnu i malo drugačiju pitu sa sirom

Pita sa sirom uvijek je dobar izbor, bilo kao glavno jelo, bilo kao užina. Recept za klasičnu pitu sa sirom prilično je rasprostranjen, ali s neobičnim premazom koji se stavlja na kore, pita poprima sasvim drugu dimenziju okusa.

Pita sa sirom - Ilustracija/Aura.ba

Advertisements

Za smjesu kojom se kora premazuje trebati će vam kvasac, jaja, mlijeko, ulje i brašno, a pita se pravi s gotovim korama.

Potrebno vam je:

  • 500 g gotovih kora za pitu
  • 300 grama svježeg sira
  • dva jaja
  • ulje
  • sol

Za premaz:

  • paketić kvasca
  • kašika šećera
  • sol
  • 3 jaja
  • 4 šoljice mlijeka
  • 22 kašike brašna
  • 2 šoljice ulja

Priprema:

Kako bi pripremili premaz, suhom kvascu dodajte malo mlake vode, šećer i sol, a kada “nadođe” promiještajte ga s jajima, brašnom, mlijekom i uljem te sve dobro sjedinite.

Potom krenite na punjenje od sira koje valja posoliti po ukusu i promiješati s izmućenim jajima. Stavite koru, četkicom razmažite premaz, pa zatim dodajte još jednu koru, premažite je i dodajte i treću koru koju također treba namazati sa smjesom, a potom na sve to staviti i punjenje od sira. Nakon toga sve zarolajte, stavite u nauljeni lim za pečenje i pecite oko 35 minuta na 220 stepeni, piše “Aura“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh