Advertisements
Radi se o Kinder Pingui kolaču koji je osvojio i one starije, te vam predlažemo da danas svoje ukućane iznenadite ovom slasticom.
1. Biskvit:
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 6 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjka)
- 6 kašika vode (vrele)
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike kakao praha
Priprema:
Žumanjke tući sa šećerom i vrelom vodom dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Izmiješati kakao, prašak za pecivo i brašno te prosijati u posebnu posudu, potom izmiješane suhe sastojke kašiku po kašiku dodavati u prvu smjesu i neprestano miješati mikserom. Na kraju ručno umiješati snijeg bjelanjaka koji ste prethodno izradili s prstohvatom soli. Smjesu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, na 175 stepeni oko 40 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati na dva jednaka dijela.
2. Krema:
- 3 sirna namaza (pakovanje od 70 g)
- 5 kašika šećera u prahu
- ½ litre slatkog vrhnja za šlag
- 1 želatina u prahu
Priprema:
Želatinu u prahu preliti s 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. U međuvremenu sirni namaz mikserom izmiješati sa šećerom te dodati slatko vrhnje za šlag i sve čvrsto izraditi. Želatinu otopiti na laganoj vatri i polako dodavati uz miješanje u gornju smjesu.
3. Čokoladni premaz:
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 5 dkg maslaca
- 1 kašika ulja
- 50 ml vode
Priprema:
Čokoladu narežite na sitno, a u posebnom lončiću maslac, ulje i vodu zagrijte, te kada se sve sjedini maknite sa vatre i dodajte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi.
4. Glazura:
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 5 dag maslaca
- 1 kašika kakao praha
Priprema:
Čokoladu iskidati na komadiće. Na vatri zagrijati maslac i kakao, maknuti s vatre i umiješati čokoladu dok se ne rastopi.
Savjet: Glazuru napravite nakon što ste posložili sve slojeve torte, jer je istu potrebno toplu namazati preko biskvita.
5. Slaganje slojeva:
Prvi dio biskvita položite u kalup u kome ste ga pekli i na njega namažite polovicu pripremljene kreme. Na kremu dodajte čokoladni premaz i zatim sve stavite u frižider na 15 minuta. Nakon što se ohladilo dodajte drugu polovicu kreme, zagladite i na vrh stavite drugi dio biskvita. Unaprijed pripremljenom toplom čokoladnom glazurom prelijte kolač i ostavite preko noći u frižideru.
Advertisements
