Hrana i piće

Zašto nikada ne bi trebalo da držite čokoladu u frižideru?

Kulinarski kritičar i ekspert za čokoladu Luk Oven kaže da čokoladu nikada ne bi trebalo da čuvamo u frižideru.

Toblerone - Dnevno.hr

Advertisements

Gospodin Oven, inače vlasnik jednog bara koji prodaje čokolade, kaže da ona u frižideru postaje “dosadna” i “ne oslobađa svoje ukuse”.

Čokoladu treba držati na “hladnom, suhom i mračnom mjestu”, a koliko niske temperature mogu da se poigraju sa ukusom čokolade, toliko mogu i visoke sa njenim oblikom.

U tom slučaju, on savjetuje da čokoladu stavite u metalnu kutiju, pa tek onda u frižider. Prije konzumiranja je ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.

Sa tim se slaže i ekspert za sigurnost namirnica Belinda Stjuart-Munlajt, koja je rekla da će doći do “cvjetanja šećera”. To se najbolje vidi kada je čokolada dobro ohlađena, a onda izložena visokoj temperaturi. Koncendzacija čini da šećer spolja napravi bijeli omotač, a njen ukus je kao da jedete ostatke hrane od juče.

Nema sumnje da je čokolada najukusnija kada se jede na sobnoj temperaturi. Ako se pitate koja je idealna temperatura za čuvanje čokolade, odgovor je od 15 do 20 stepeni, piše “B92“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh