Hrana i piće

Svijetu prijeti nestašica čokolade

Eksperti predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina.

Čokolada - Chocochocolate.blog.hr

Razlog tome bi bio taj što se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.

Advertisements

Kakaovac može da raste samo 20 stepeni sjeverno i južno od Ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše…

Međutim, kako je saopštila američka Uprava za okeane i atmosferu, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusa mogao bi u narednih 30 godina usljed globalnog zagrijavanja skoro uništiti ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade.

Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici vjeruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage.

Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaovca morat će svoje plantaže da prebace na više terene.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh