Hrana i piće

Medena pita s orasima: Obožavani desert svih generacija!

Mekana, sočna i posna verzija popularnih medenih kocki.

Medena torta - Coolinarka.com

Ne zaboravite na kraju sve posuti mljevenim orasima za dekoraciju…

Sastojci za 4 korice:

  • 200 g margarina,
  • 300 g mekog brašna,
  • 300 g oštrog brašna,
  • 2 kašike meda,
  • 3 kašike šećera,
  • 200 ml kisele vode,
  • 1 prašak za pecivo.

Fil:

  • 800 ml vode,
  • 120 g mehkog brašna,
  • 8 kašika kristal šećera,
  • 200 g margarina,
  • 200 g mljevenih oraha.

Glazura:

  • 150 g posne čokolade,
  • 3 kašike ulja ili dobra kašika margarina.

Priprema:

Margarin ostavite da dostigne sobnu temperaturu. Pomešajte obje vrste brašna i dodajte prašak za pecivo. Rukom sjedinite brašno i margarin, tako da dobijete zrnastu masu. Dodajte šećer, med i kiselu vodu, pa zamijesite srednje tvrdo tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Ako je mekše dodati šaku brašna, a ako je tvrđe kašiku-dvije kisele vode.

Ostaviti tijesto da dostoji 30 minuta u kesi u frižideru, pa ga podijelite na 4 dijela.

Zagrijte rernu na 180 stepeni, pa razvucite koricu skoro veličine obrnutog pleha od rerne. Izbušite viljuškom pa stavite da se peče. Dok se peče prva korica, razvucite drugu. Pecite koru između 10 i 15 minuta, treba da ostane svijetla, strogo pazite da ne izgori. Pečene korice su krte i lomljive, pa pažljivo rukujte sa njima.

600 ml vode staviti na vatru da provri. U preostalih 200 ml razmutite brašno i šećer, pa izmiješajte tako da dobijete smjesu bez grudvica. Zakuhajte u vodi koja je provrila, pa miješajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre pa odmah u vrelo dodajte mljevene orahe i miješajte, a zatim i isjeckan margarin i miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.

Na obrnut pleh od rerne stavite prvu koru, trećinu fila, drugu koru, drugu trećinu fila, pa treću koru i ostatak fila. Preklopite četvrtom korom i preko staviti tacnu ili drugu tepsiju da malo optereti kolač, da bi se lijepo sve sleglo i zalijepilo.

Nakon što je odstojalo bar 2 sata, prelijte glazurom od čokolade rastopljene sa margarinom ili uljem. Posuti mljevenim orasima za dekoraciju, piše “Kurir“…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh