Hrana i piće

Kako hrana utiče na vaše mentalno zdravlje

U povezanost između mentalnog zdravlja i ishrane još uvijek se sumnja, ali to pitanje se sve češće smješta u sam centar istraživanja.

Hamburger - Telegraph.co.uk

Advertisements

U srednjem vijeku ljudi su vjerovali da hrana može uticati na naše raspoloženje. Ako su željeli erotsku stimulaciju, jeli su jaja, junetinu ili nar. Kada su se osjećali potišteno, uživali bi u dunji ili hurmama. Prije nego što su za to postojali lijekovi, smirivali bi se zelenom salatom ili čajevima. Kada smo onda prestali da vjerujemo da hrana može uticati na naš najvažniji organ – mozak?

U povezanost između mentalnog zdravlja i ishrane još uvijek se sumnja, ali to pitanje se sve češće sjmešta u sam centar istraživanja.

Jedno takvo, sprovedeno u New Yorku, otkrilo je da osobe mlađe od tridesete, koje jedu brzu hranu više od tri puta sedmično, pokazuju veći stepen mentalnih tegoba. Brza hrana sadrži masne kiseline i omega 6 masne kiseline koje mogu izazvati poremećaje u tijelu, a oni mogu rezultirati depresijom i anksioznošću.

Slični rezultati su dobijeni i kod osoba koje konzumiraju meso tri puta sedmično (što se smatra niskom konzumacijom), što je većinu istraživača iznenadilo.

Isto istraživanje preporučuje mediteransku kuhinju. Ona je korisna za tijelo, a sadrži sve komponenete koji su potrebne za održavanje zdrave strukture mozga – poluzasićene masne kiseline, minerale poput cinka, mlijeko i meso, magnezijum, vitamine B, C i E i slično.

Studija je u obzir uzela i dodatke ishrani, ali je dokazano da oni nemaju nikakav uticaj na naše raspoloženje.

“Povezanost između ishrane i raspoloženja vrlo je individualna. Međutim, nakon dvije sedmice na režimu zdravije ishrane, vidljive su pozitivne promjene na raspoloženju”, zaključuju autori istraživanja, piše “Stil“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh