Hrana i piće

NEMA BOLJE: Reform torta

Recept za Reform tortu…

Reform torta - Recepti-24.com

Advertisements

Sastojci

FIL

  • 12 kom žumanaca
  • 250 gr putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
  • 200 gr čokolade za kuhanje (npr. mlječna Nestle) + malo ruma

KORA

  • 12 bjelanaca
  • 400 gr šećera u prahu
  • 400 gr mljevenih oraha

Priprema

Za početak treba odvojiti bjelanca od žumanaca. Žumanca stavite u posudu u kojoj ćete mutiti na pari sa šećerom. Može i u loncu koji ima duplo dno gdje se naspe voda.

Ako to nemate, onda stavite ono sistem – šerpu u šerpu u kojoj je voda i stavite na vatru.

Kore pecite odvojeno, jednostavnije je i brže se ohlade.

Za kore razdvojite – 1 kora – 6 bjelanaca, 200 gr oraha i 200 gr štauba. Umutite, pečete i u međuvremenu mutite ovo isto za drugu koru.

Kad ste umutili bjelanca u čvrst snijeg , dodajte šećer, pa i to umutite, onda dodajte i mljevene orahe. Izjednačite masu lagano najmanjom brzinom na mikseru.

Da bi sebi olakšali posao, tražite da vam izvagaju 2 x po 200 gr oraha. Ako ima gotovo samljeveno, tim još bolje.

Olakšajte sebi i vaganje šećera, kupiti kesicu od 200 dva puta i jednu od 300 grama.

Peče se u plehu velikom od rerne. Stavite papir za pečenje i malo pomastite uljem. Istresti masu i ravnomjerno je rasporediti. Staviti da se peče u ugrijanu rernu i peći na 250, ovo se ne suši, ne treba.

Bocnuti viljuškom poslije 10-ak minuta i ako nema ništa – gotovo je. Istresti naopako s papirom na cistu krpu i pažljivo skinuti papir. Ostaviti da se ohladi.

Isti postupak ponoviti i sa drugom korom. Desit će vam se kora počne “puhati”, ali to “krepa”, nemojte se sekirati. Sve se to izravna kad se ohladi.

E sad krema. U žumanca dodati 300 gr šećera u prahu i izmiješati mikserom. Staviti na vatru i mutiti na najjačoj brzini.

Ovo se u suštini radi ručno sa varjačom, ali probajte i sa mikserom i sebe poštedite nepotrebne upale mišica. Bude gotovo brzo. Miješati dok ne dobije na volumenu i bude sjajna. Šerpu u kojoj ste ovo pravili stavite u sudoper, začepite ga i naspite hladne vode.

Vodu povremeno promijeniti, nasuti novu, da se brže ohladi. Ne treba ništa miješati, neće se uhvatiti nikakva korica na vrhu.

Puter koji je bio na sobnoj temperaturi umutite mikserom da promijeni boju, bude onako svjetlliji nego inače (ovo za ove nove domaćice- savjet više).

Ostavite ga dok se ne ohladi krema. Krema mora biti skroz hladna, inače neće valjati da u vruću ili mlaku kremu stavite puter.

Ohlađenu kremu stavite u puter i tu masu izjednačite.

I na kraju dodajte čokoladu. Čokoladu otopite tako što ćete je zajedno sa staniolom otvorenu staviti par minuta u još toplu rernu na rešetku. I pažljivo skinite. Ni ona ne smije biti vruća (znači ne je otopiti u šerpici nikako, niti u mikrovalnoj).

Izjednačite masu opet. Rum dodajte na kraju svega ovoga. Par kapi, ne više.

Kore su vam se već ohladile davno. Presijecite ih na pola i dobit ćete 4 komada.

Odokativno ocijenite koliko vam treba kreme za jednu koru. Red kore – red kreme i završite s kremom. Na vrh ide malo mljevenih oraha.

Za ovaj recept, završna rečenica objašnjavanja svega je – može duže da stoji u frižideru, čak i 7 dana.

Čisto sumnjam da i kod koga od vas može toliko stajati da ne nestane, ali je bolja što više stoji jer se sve onda fino sjedini i bude baš onako ekstra, piše “Coolinarka“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh