Hrana i piće

Puding torta bez pudinga: Turska hit poslastica se sprema za čas!

Kad jednom probate, stalno ćete praviti popularnu tursku piramidu.

Puding torta

Advertisements

Puding torta u koju uopšte ne ide puding postala je apsolutni hit među poslasticama u Turskoj, pa se tako brzinom svjetlosti proširila internetom, piše “Stil“…

Osim što je fantastičnog ukusa i topi se u ustima, ovaj slatkiš se pravi brzo i lahko, pa prionite na posao i obradujte ukućane sjajnom poslasticom!

Sastojci:

  • 300 g keksa,
  • 800 ml mlijeka,
  • 2 kašike brašna,
  • 3 kašike gustina,
  • šolja šećera,
  • kašika putera,
  • 2 kašike kakaa,
  • dvije banane i
  • pola šolje mljevenih orašastih plodova po želji, za ukrašavanje.

Priprema:

U šerpi izmiješati praškaste sastojke – brašno, kakao, gustin i šećer. Lagano umiješajte mlijeko, neprestano mješajući žicom.

Stavite na ringlu i kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Dobićete smjesu sličnu pudingu. Dodajte puter i kuhajte još malo dok se ne rastopi.

Na radnoj površini ili stolu raširite veći komad providne folije, pa počnite da ređate keks. Poređajte četiri reda po tri keksa, pa premažite skuhanim puding-filom.

Blago razmažite špatulom – nema potrebe da pokrijete baš svaki milimetar keksa, kao ni da redovi keksa budu spojeni. Naprotiv, biće vam lakše ako budu blago odvojeni.

Ponovite postupak sa još jednim redom keksa.

Treći red keksa poređajte, ali sredinu preskočite. U sredinu umjesto keksa stavite banane presječene na pola.

Keks regularno namažite filom, i preklopite još jednim redom keksa i takođe namažite čokoladnim filom. Pazite da vam ostane malo fila sam kraj, kako biste premazali gotovu piramidu.

Zatim uhvatite foliju i jednu stranu podignite, tako da se keks nasloni na banane.

Isto uradite i sa drugom stranom. Ovog puta morate da pridržavate već podignutu stranu, da se ne bi raspalo.

Prebacite foliju preko vrha torte tako da bude pokrivena sa svih strana, pa ako je potrebno, još malo je oblikujte rukama.

Prebacite na tanjir, pričvrstite i bočnu stranu folije, pa ostavite u frižider da se stegne bar 4-5 sati.

Pažljivo uklonite foliju, pa premažite vašu čokoladnu piramidu sa malo preostalog fila.

Odsijecite okrajke i oduševićete se izgledom!

Pospite tortu mljevenim orašastim voćem po izboru, pažljivo izvadite tortu iz folije, prebacite na tanjir ili poslužavnik i vratite u frižider na još bar dva sata prije služenja.

To je to – vaša slasna piramida je gotova!

Detaljan postupak pogledajte u priloženom videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh