Hrana i piće

RECEPT ZA VOJNIČKI GRAH: Originalni recept po normativima JNA!

Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa sjetom sjećaju JNA vojničkog graha ili pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuharu objavljenom na na sajtu JNA kuhar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.

JNA kuhari preporučuju da se grah sve do zaprške ne smije miješati.

Recept i priprema:

Ovaj normativ obezbjeđuje oko 5dl gotovog jela.

Prebran grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da grah pri bubrenju upije cijelu količinu vode i ostane suh.

Potopljen grah držati na hladnom mjestu i ostaviti da kvasi 1-3 sata. Zatim ocijediti vodu u kojoj je grah potapan, pa grah staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuhati 10-15 minuta, nakon čega ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i ostaviti da kuha uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kada je grah upola kuhan, dodati isprženi crni luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati tucani i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.

Kada grah omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgrudva. Grah sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, nakon čega isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.

Grah se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz širane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu i sl. Dijeli se kutljačom od 5dl.

Napomena: Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zapržavanja ne smije miješati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagrijavanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh