ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Hrana i piće

Naljepnice na voću su VRLO VAŽNE: Jedna cifra otkriva da li je namirnica ORGANSKA

Rijetko ko obraća pažnju na naljepnice na kori voća – samo ih skinemo i zaboravimo na njih. Ipak, kažu stručnjaci, one nisu tu bez razloga.

Naljepnica - Megagiga.info

Ove naljepnice su deklaracije koje sadrže podatke o načinu uzgoja banana, a uglavnom ih ima voće koje je uvezeno iz inostranstva, piše “Žena“…

NALJEPNICE SA ČETIRI CIFRE

Ako deklaracija ima četiri cifre, a počinje sa 3 ili 4, znači da je voće uzgajano uz pomoć vještačkog đubriva, tačnije po poljoprivrednim pravilima koja su važila u posljednjijh pola vijeka. Tako limun nosi oznaku 4033, a banana 4011.

NALJEPNICE SA PET CIFARA

Ako je prva cifra ovog broja 9, to znači da je voće organski uzgajano, i garancija je da nema đubriva i pesticida. Tako organski uzgojene banane nose broj 94011.

PRVI BROJ JE 8

Ovo je najvažniji podatak jer se sa deklaracije može vidjeti koje je voće genetski modifikovano, i prepoznaje se na osnovu petocifrenog broja koji počinje brojem osam. Tako će, recimo, organske banane imati broj 84011, pri čemu je najbitnije da je prva cifra 8.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh