Hrana i piće

Pet najvećih neistina o hrani na koje padamo

Svakodnevno smo zatrpani hrpom novih informacija o prehrani i njenom uticaju na naš organizam. Među tim informacijama ima i puno zabluda u koje vjerujemo, a magazin “Prevention” izdvojio je one najveće.

Šećer - dnevno.hr

1. Batat je bolji od običnog krompira

Ovaj mit potiče iz SAD-a. Amerikanci jedu velike količine procesuiranog krumpira (npr. u obliku čipsa ili pomfrita) i zbog toga je ovo povrće ni krivo ni dužno došlo na loš glas, te se povezuje se s pretilošću i dijabetesom, piše “Zadovoljna“…

Nasuprot tome, batat je na glasu kao zdrava zamjena za krompir s većom količinom nutrijenata. Međutim, ove dvije namirnice zapravo imaju komplementarne prehrambene razlike. Tako batat ima više vlakana i vitamina A, a krompir više esencijalnih tvari poput željeza, magnezijuma i kalijuma.

2. Crveno meso uzrokuje rak

Japanski naučnici sproveli su 1986. istraživanje na miševima koje su hranili heterocikličkim aminima, tvarima koje nastaju kuhanjem mesa. Životinje su nakon nekog vremena oboljele od raka i od tada značajan broj studija povezuje crveno meso s tom bolesti. Međutim, ni jedno istraživanje nikada nije pronašlo direktnu uzročno –posljedičnu vezu između konzumacije crvenog mesa i raka.

Velika populacijska istraživanja također nisu pouzdana jer zavise od ispitanika s različitim prehrambenim navikama i zdravstvenim problemima, a njihovi rezultati obično se ne fokusiraju na uzrok bolesti. Zato ne morate prestati jesti crveno meso, jednostavno pripazite na količinu jer i najzdravija namirnica može postati “nezdrava” ako je previše pojedete.

3. Visoki unos proteina je štetan za bubrege

Naučnici su 1983. godine ustanovili da visoki unos proteina povećava stopu glomerularne filtracije. Taj izraz označava količinu krvi koju bubrezi filtriraju u jednoj minuti i naučnici su smatrali su da ubrzanje GFR-a šteti bubrezima. Međutim , kasnije provedena istraživanja ustanovila su da to nema nikakav uticaj na funkciju bubrega, kako zdravih tako ni bolesnih.

4. Fruktozno-kukuruzni sirup deblja više od običnog šećera

Ovaj sirup česta je zamjena za šećer u industrijskim pićima i raznim drugim namirnicama, a uzrokuje stvaranje masnoća u krvi. Sirup i obični šećer zapravo su slični po sastavu, s jednako visokim učešćem fruktoze i jednako su štetni. To su prazni ugljikohidrati koji se smiju jesti u minimalnim i kontrolisanim količinama.

5. Sol uzrokuje visoki tlak i moramo je izbjegavati

Smanjeni unos soli definitivno pomaže kod hipertenzije, ali ljudi s normalnim krvnim tlakom ne trebaju se bojati soli. Trebate pripaziti samo da unosite dovoljno kalijuma u organizam jer je upravo balans u količini soli i kalija bitan za krvni tlak. Jedite brokulu, banane, špinat, krompir i grahorice jer te namirnice po porciji sadrže i do 400 mg kalijuma.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh