Hrana i piće

OVAJ RECEPT ZA SARMU POSTAO JE VELIKI HIT NA YOUTUBEU: Zašto baš taj? Zato što se među sastojcima krije veliko iznenađenje!

Prijatelji životinja objavili su da je apsolutni hit ove zime – veganska sarma. Izvrstan recept na YouTubeu donosi Mama Veganka, a delicija se s radi dimljenim tofuom, heljdom i rižom, s lećom, sojinim ljuspicama ili ječmom… Kombinacije su bezbrojne, ali rezultuju jednako neodoljivim sarmama za svačije nepce.

Sarma - Zadovoljna.hr

Advertisements

Veganske sarme (gluten-free)

Sastojci:

  • 1 glava kiselog kupusa,
  • 200 g dimljenog tofua,
  • pola šoljice heljde (namočene preko noći),
  • pola šoljice riže (namočene preko noći),
  • 1 luk,
  • 1 režanj češnjaka,
  • 1-2 mrkve,
  • 1 korijen peršina,
  • malo celera,
  • 1 kašika sitno sjeckanog peršuna,
  • pola šoljice oraha (sitno sjeckanih nožem, ne samljevenih u prah),
  • 2 kašičice soli,
  • 1 kašičica dimljene crvene paprike,
  • pire od paradajza,
  • voda,
  • list lovora.

Priprema:

Ugrijati malo maslinovog ulja. Pirjati na ulju luk i češnjak s malo soli. Dodati sitno naribano povrće i usitnjen dimljeni tofu. Miješati na vatri da se okusi povežu. Maknuti s vatre i dodati heljdu i rižu koje smo prethodno namakali. Promiješati pa dodati sitno sjeckani peršin, začine, sol i crvenu papriku. Na kraju dodati sitno sjeckane orahe. U lonac za sarme uliti ulje. Puniti sarme smjesom, motati i slagati u lonac. Sarme preliti pireom od rajčica i vodom. Kada provru, poklopiti i smanjiti vatru, piše “Jutarnji“…

Veganska sarma sa sejtanom

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa,
  • 1 kg svježeg sejtana,
  • 2 šoljice polukuhanih žitarica (riža ili ječam),
  • 0,5 šoljice nekuhanoga prosa,
  • 100 g dimljenog sejtana ili tofua,
  • 2 mrkve,
  • 1 peršin,
  • 1 mali celer,
  • 2 glavice luka,
  • 2 – 3 češnja češnjaka,
  • 4 kašike brašna tip 850,
  • 2 – 3 kašike sojinog umaka,
  • 2 kašike škrobnoga ili integralnog brašna,
  • po želji crvene mljevene paprike,
  • malo ulja,
  • malo soli

Priprema:

Odreske sejtana, marinirane preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Sejtan narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni sejtan ili tofu, žitarice, naribano povrće (prethodno kratko poprženo na luku) i 4 kašike polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, prethodno oprane u hladnoj vodi. Na 2 – 3 kašike ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire-krumpir. Ko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može sejtan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh