Hrana i piće

Na snazi nova pravila: Obavezno označavanje nutritivne vrijednosti hrane

U ovoj sedmici u Evropskoj uniji (EU) stupa na snagu Uredba o osiguravanju informacija o hrani za potrošače, prema kojoj će od sada biti obavezan podatak o nutritivnoj vrijednosti zapakovane hrane.

Kupovina - Bljesak.info

Advertisements

Obavezni podaci će biti o energetskoj vrijednosti i iznosu ukupnih i zasićenih masti, ugljikohidrata, šećera, proteina i soli, piše “Indikator“…

Potrošač mora biti ispravno informisan o sastavu namirnica, što mu olakšava identifikaciju i odabir namirnica koje podržavaju zdravlje.

Potrošnja pakovanih prehrambenih proizvoda je sve veća, čime ambalaže postaju važan alat za informisanje potrošača, a na kojima informacije na oznakama moraju biti tačne, jasne i razumljive potrošačima.

Uprkos tome što je Uredba donesena još 2011. godine, njena puna provedba sa obaveznim označavanjem hranjive vrijednosti je ogroman zadatak, posebno za proizvođače hrane koji do sada takve podatke još nisu navodili, kao i za trgovce. Oznaka hranjivih vrijednosti prehrambenih proizvoda će biti obavezna i u online prodavnicama.

Od 2014. godine je bila zakonski uvedena minimalna veličina slova i obavezno označavanje alergena. Također je bilo propisano na koji način se podaci predstavljaju, a odluka o navođenju nutritivne vrijednosti hrane na ambalaži je bila dobrovoljna. Nova odredba će podsticati izbor hrane s povoljnijim prehrambenim sastavom, što je ključni korak ka uravnoteženoj prehrani i zdravlju.

Poseban problem predstavljaju obrađene zapakovane namirnice koje mogu imati vrlo različite energetske vrijednosti. Može im se dodavti veće ili manje količine šećera i soli, a količina masnoća može biti vrlo različita.

Međutim, Uredba je zabrinula mnoge male proizvođače hrane, jer osim osiguravanja adekvatne ambalaže teškoću predstavlja neraspolaganje s podacima o prehrambenom sastavu, jer proizvođačima prije takvi podaci nisu bili potrebni.

Hranjiva vrijednost hrane treba da se zasniva na laboratorijskim analizama više serija hrane, ali su takve analize prilično skupe, a mali proizvođači su također kadrovski ograničeni.

Zato zakon omogućuje proizvođačima da prehrambene vrijednosti mogu izračunati, zavisno od sastava i količini sastojaka hrane ili ih preuzeti iz literature. Međutim, u slučaju odstupanja od službene laboratorijske analize u slučaju kontrole, kao valjani smatraju se laboratorijski rezultati, a proizvođač snosi odgovornost za tačnost informacija na etiketi proizvoda.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh