Hrana i piće

VEĆINA LJUDI GRIJEŠI: Ovako treba odmrzavati hranu!

Način na koji odmrzavamo hranu ima uticaj i na kasniju nutritivnu vrijednost namirnica.

Frižider - Freedigitalphotos.net/Ambro/Ilustracija

Advertisements

Ukoliko je jelo potrebno spremiti ranije, mnogi od nas na mikrovalnoj uključe program za odmrzavanje.

Sudeći prema riječima norveških naučnika, to definitivno nije najbolji način, već je znatno bolje držati se recepta naših baka i zamrznutu hranu staviti u vodu, piše “Express“…

“Ako planirate kuhanje hrane odmah nakon odmrzavanja, nema boljeg od odmrzavanja u vodi”, kaže Suzan Eksedet sa Instituta za tehnološka istraživanja u Gethenburgu.

Pravilna metoda uključuje zatvaranje namirnice u plastičnu posudu ili vrećicu. Zatim je potopite u hladnu vodu iz česme, budući da je voda odličan vodič.

Ne postoji ni jedan naučni razlog zbog kojeg bi hranu iz zamrzivača vratili u frižider.

Ovo su neki od savjeta za paravilno zamrzavanje hrane:

  • Uvijek potpuno odmrznite namirnice prije kuhanja
  • Očistite i dezinfikujte sudoperu poslije odmrzavanja
  • Uvijek koristite hladnu, a ne toplu vodu za odmrzavanje
  • Sve namirnice obavezno treba smrznuti prije isteka roka trajanja
  • Nikad ne zamrzavajte već jednom odleđene namirnice poput mesa i ribe

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh