Hrana i piće

PREDIVNO PECIVO, LAKO SE NAPRAVI… MORATE IH PROBATI!

Predivno pecivo, lako se napravi, a izgleda lijepo. Izvana krckave, a unutra mehkane. Napravite ih, znam da će vam se dopasti. Možete ih praviti bez fila, ili po želji stavite fil koji volite.

Kiflice - Coolinarka.com

Advertisements

Sastojci

  • oko 1 kg brašna
  • 1,5 kocka kvasca (svježeg)
  • 2,5 kašičice soli
  • 1 kašičica sećera
  • 200 ml tople vode
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 250 ml ulja
  • 2 kom. jaja
  • 1 jaje + malo ulja za premazivanje
  • ako stavljate fil smanjite količine soli na 2 kašičice
  • malo margarina za premazivanje kiflica skoro na samom kraju

Priprema

U vangli stavite mlijeko i vodu i rastvorite kvasac. Dodajte so, šećer, ulje i jaja, promiješajte i dodavajući brašno umijesite tijesto. Ostavite ga da nadođe, prekriveno pacetom. Možete ga ostaviti u rerni na 50 stepeni i onda brže nadođe, piše “Coolinarka“…

Nadošlo tijesto razmijesite i podijelite ga na male loptice, veličine većeg oraha. Po želji možete napraviti veće loptice.

Svaku lopticu rasučete i zasiječete je 5-6 ali ne do kraja, kao na slici.

13327507_1714709145450155_5201384332709912795_n-1

13312792_1714709172116819_6306305408908329243_n

Lagano zarolajte koricu, počevši od ne sječenog kraja, i dobijete valjak u formi gusenice.

Ovako uradite sa svim lopticama koje stavljate u pleh sa pek papirom. Ostavite ih da nadođu. Nadošle kiflice premažite umučenim jajetom sa malo ulja. Pečete ih na 200 stepeni dok ne dobiju finu boju, oko 30-40 min.

Pred sam kraj kiflice nabrzinu premažete margarinom i vratimo ih u pećnicu jos 4-5 min.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh