Hrana i piće

Koji su to plodovi – voće i povrće koje se pominje u Kur'anu?

Ono čemu teže svi muslimani na svijetu i za šta vjeruju da će biti njihova nagrada na drugom svijetu je džennet.

Šipak - net.hr

Sama riječ džennet označava vrt, a u islamskoj terminologiji taj termin predstavlja ono što je u drugim religijama raj.

U ovodunjalučkom vrtu ima voća i plodova koji se pominju i kao plodovi vječnog svijeta – dženneta.

Koji su to plodovi – voće i povrće koje se pominje u Kur'anu? Pominje se više vrsta, a evo nekih: palme (hurme), šipak, grožđe, smokva, masline, kamfor (neki tvrde da je to kna), krastavci, pšenica, leća i crveni luk.

Palme se pominju 21 put u Kur'anu, šipak 3 puta, grožđe i loza 12 puta, smokva je čak ime 95. sure, a inače spominje se samo u toj suri, a maslina 6 puta, banana, kamfor, krastavci, pšenica, leća i luk samo jednom, navedeno je na stranici Medžlisa islamske zajednice u Mostaru, piše “Radio Sarajevo“…

Naučnici tvrde da je upravo pet prvopomenutih voćki: palma, šipak, grožđe, smokva i maslina, prvo kultivirano na zemlji. Uz općenito razno voće, banana, palma i šipak poimenično se pominju i kao džennetski plodovi.

”U njima će biti voća i palmi i šipaka, pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?!” (Ar-Rahman, 68-69)

“I među bananama plodovima nanizanim.“ ( Al-Waqi'a, 29)

Prije nekoliko godina, kako su javili neki mediji u Dohi (Katar) je otvoren “Kur'anski botanički vrt“ u kojem su zasađene sve biljne vrste koje se spominju u Kur'anu i hadisima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh