Hrana i piće

Pripremite laganu i osvježavajuću sarmu od ljekovitog lišća vinove loze

Kad je riječ o vinovoj lozi, grožđe i vino uobičajeno su u prvom planu, no posebne “adute” ima i lišće loze…

sarma od vinove loze - Ordinacija

U ljekovitom lišću nalazi se obilje vitamina (A, B, C, E, K), minerala (željezo, kalcij, magnezij, bakar, mangan) te flavonoida koji povoljno utiču na zdravlje srčanog sistema, piše “Ordinacija“…

Naučno je dokazano da ekstrakt vinove loze djeluje protivupalno te pomaže kod problema sa cirkulacijom, proširenim venama, osjećajem težine u nogama i pucanjem kapilara, pa se često dodaje u kreme i druge preparate za spomenute tegobe.

Blagotvorni čaj

U narodnoj medicini preparati od lista vinove loze koriste se i za liječenje hemoroida; gihta; reume; hepatitisa; proljeva, povraćanja i drugih probavnih teškoća; obilnog menstrualnog krvarenja; celulita te za podsticanje rada jetre, lakše mokrenje i uravnoteženje krvnog tlaka.

Za to se najčešće priprema čaj tako da se kašika osušenih listova loze doda u 2 dl vrele vode, te se ostavi da odstoji 10 minuta. Čaj se uvijek treba piti svježe pripremljen, a preporučuje se sedmična doza od 2-3 šoljice dnevno.

Voda s kuhanim listovima vinove loze može se dodati i u kupku za noge (najbolje prije spavanja), a od usitnjenih svježih listova loze pripravljaju se oblozi (npr. za vrućicu i za upaljene oči).

Oblozi od svježeg kelja, kupusa, trputca…

Na Mediteranu i Bliskom istoku tradicionalno se pripremaju jela s listom vinove loze – najčešće su to svojevrsne verzije sarme kod kojih se umjesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze.

Za pripravke i jela od vinove loze birajte lišće koje nije prskano odnosno hemijski tretirano. Prije svake upotrebe lišće dobro operite.

Sarmice od vinove loze s mesom

Sastojci:

  • 30-ak listova vinove loze,
  • 500 g junećeg mljevenog mesa,
  • 1 glavica luka,
  • 150 g riže,
  • pire od paradajza,
  • malo nasjeckanog svježeg peršina,
  • po ukusu mljevena paprika,
  • sol,
  • papar

Priprema:

Listove vinove loze vrlo kratko prokuhajte (blanširajte) u slanoj vodi, a zatim isperite hladnom vodom i ocijedite.

Nasjeckani luk i peršinom dodajte u mljeveno meso. Zatim dodajte smjesi rižu (prethodno opranu), papar i malo pirea od rajčice, pa sve zajedno izmiješajte. Ovom smjesom punite listove vinove loze oblikujući sarmice.

Složite ih u lonac (po mogućnosti koristite glineno posuđe jer ćete tako dobiti izvanredan okus). Pomiješajte pire od paradajza s malo vode, prelijte sarmice i kuhajte ih na laganoj vatri, po potrebi dolijevajući još vode.

Sarmice poslužite s kiselim mlijekom ili vrhnjem.

Bezmesne sarmice od vinove loze

Sastojci:

  • 30 listova vinove loze,
  • 1 šoljica riže,
  • 1 vezica peršina,
  • 1 vezica mladog luka,
  • 1/2 šoljice svježe metvice,
  • 3 kašike ulja,
  • sol,
  • papar

Priprema:

Listove loze blanširajte kao u prethodnom receptu. Na ulju propržite rižu, pa dodajte luk i pržite dok ne omekša. Zatim dodajte nasjeckani peršun i metvicu, te prelijte šoljicom vode. Nakon što zavrije, maknite s vatre. Posolite i popaprite po želji.

Kad se nadjev ohladi, njime punite listove. Nemojte stavljati veliku količinu nadjeva. Kako se sarmice ne bi odmotavale, najprije preklopite jednu stranu lista vinove loze, zarolajte ga s nadjevom pa drugu stranu samo ugurajte unutra.

Sarmice stavite u lonac ili vatrostalnu zdjelu (možete ih poklopiti tanjirom kako se ne bi razmotavale). Čim zavriju, smanjite na blagu vatru i kuhajte 30-40 minuta.

Sarmice možete poslužiti s vrhnjem, svježom metvicom i kriškama limuna.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh