Hrana i piće

Daleko bolja od klasične: Da li ste probali ČOKOLADNU KREMPITU? Oduševit će vas!

Recept…

Čokoladna krempita - Novonovo.info

Sastojci

lisnato tjeso (250 g)
70 g oraha (nasjeckanih)
1 bjelanjak
1 Vanilin šećer
2 žlice šećera u prahu

Krema

2 pudinga čokolada
700 ml mlijeka
1 jaje
1 žumanjak
iscjeđeni sok jedne naranče
4 žlice šećera
100 g čokolade za kuhanje
500 ml vrhnja za šlag
2 kremfixa
1 želatin

Za posipanje

5 kom petit keksa
2 reda čokolade za kuhanje

Priprema

Tijesto: Na pobrašnjenoj površini razvaljati lisnato tijesto (oko 30x 25 cm), tijesto premazati razmučenim bjelanjkom te posipati sjeckanim orasima pomiješanim sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Na preokrenuti pleh od pećnice staviti papir za pečenje te premjestiti tijesto i staviti ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 10 min. Pečeno tijesto ohladiti i staviti ga u odgovarajući dublji pleh. Ako je potrebno malo ga skratiti.

Krema: 500 ml mlijeka i šećer staviti kuhati. U preostalo mlijeko staviti jaje, žumanjak, ptrašak za puding, sok od naranče te dobro umutiti te dodati u prokuhano mlijeko i skuhati gustu kremu. Maknuti sa vatre i dodati čokoladu. Kremu ohladiti.

Vrhnje za šlag i kremfixe izmiksati da dobijemo šlag. U šlag postepeno dodavati hladnu kremu neprestano miksajući. Želatinu pripremiti prema uputama na vrećici te i nju dodati u kremu. Još jedanput sve zajedno izmiksati i ravnomjerno rasporediti po lisnatom tijestu. Posipati sa mješavinom usitnjenih petit keksi i čokolade, piše “Coolinarika“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh