Hrana i piće

TAJNA MEDA: Mislili ste da znate sve o medu? Iznenadit će vas ovi podaci!

Jeste li znali da med zagrijavanjem na temperature iznad 45˚C gubi svoj okus, odnosno aromu?

Med - Lijekizprirode.com

O medu postoje razni drevni zapisi i arheološki dokazi, a vrčevi puni meda pronađeni su i u piramidama. U Indiji su ga primjerice 4000 godina prije nove ere koristili kao lijek za sve i protuotrov u slučajevima ugriza otrovnih životinja. Njegova se uporaba, s razlogom, nastavila do danas te se med smatra vrlo zdravom, ljekovitom namirnicom, piše “Agroklub“.

Dokazano je njegovo antibakterijsko i antimikotičko djelovanje, u laboratorijskim uvjetima med je spriječio razvoj patogena kao što su E. coli i Salmonella spp. te bakterija koje se učestalo nalaze po bolnicama (npr. Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa), ublažava grlobolju i kašalj, pomaže u regulaciji šećera u krvi… popis ljekovitog djelovanja meda poprilično je dug. No, ono što je rjeđe spominjano njegov je točan sastav, a zanimljivo je primjerice da, iako sadržava vitamine i minerale, njihova je količina u medu premalena da bi zadovoljila tjelesne potrebe. Točnije, morali bismo pojesti previše meda da unesemo u organizam dovoljno vitamina i minerala, što ije dobro jer je med s druge strane vrlo kaloričan.

Koji se vitamini nalaze u medu?

U 100 g meda nalazi se:

  • vitamin B1 – oko 5 mg
  • vitamin B2 – oko 40 mg
  • vitamin B3 – oko 0,5 mg
  • vitamin B6 – oko 10 mg
  • vitamin C – oko 10 mg

Kada je pak riječ o šećerima, u med se smjestila fruktoza, dekstroza, saharoza, maltoza, a vode je u medu do jedne petine. Ipak, od šećera je bolji iz više razloga:

  • organizam ga lako i brzo probavlja
  • ne nadražuje sluznicu probavnog trakta
  • brzo oslobađa potrebnu energiju
  • sportašima omogućuje brzo dostupan izvor energije
  • lakše se od drugih šećera filtrira kroz bubrege
  • ima opuštajuće i umirujuće djelovanje
  • med u manjoj mjeri podiže razinu šećera u krvi
  • iako med sadržava samo oko 2% vitamina, i to je bolje od 0 %
  • med sadrži proteine i po tome je bolji do šećera, piše agroklub.com.

Blagotvornost i ljekovitost meda nisu upitne, stoga – u slast!


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh