Hrana i piće

Kako da napravite PRAVU DOMAĆU MASLENICU (RECEPT)

Donosimo vam recept za pravu domaću “maslenicu”…

Maslenica - Svastarasajt.me

Sastojci:

  • 400 gr. brašna
  • 250 ml. mlijeka
  • 1 kašika kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 100 gr. maslaca
  • 4-5 kašika kajmaka
  • 2 kašike ulja

Kvasac sa toplim mlijekom i šećerom staviti da uskvasa.

Brašno prosijati, dodati jednu kašikicu soli, promiješati, dodati 2 kašike ulja i umiješiti sa kvascem. Dodajte jos malo vode ako je potrebno i tijesto dobro uradite rukama par minuta. Tijesto ne treba da je previše tvrdo, ostaviti tijesto da se naraste.

Nadošlo tijesto podijeliti na tri dijela, zatim sa oklagijom jednu po jednu jufku razviti. U međuvremenu maslac, ulje i kajmak rastopiti i svaku jufku premazati. Krajeve premazane jufke preklopiti, i staviti u podmazanu tepsiju. Jufku zatim prstima po čitavoj površini malo pritisnite.

Tako uraditi sa drugom i trećom jufkom, samo što ćete preklopljeni dio treće jufke kad budete stavljali u tepsiju okrenuti prema dole. Prvu i drugu preklopljenu jufku kada stavite u pleh ponovo premažite sa kajmakom dok treću poprskajte sa malo mlijeka.

Pećnicu zagrijte na 200 stepeni i maslenicu pecite oko 35 minuta dok vam fino ne porumeni.

Na viljušku stavite komadic maslaca i gotovu maslenicu premažite, zatim poklopite i ostavite da se malo ohladi, piše “Svaštara sajt“…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh