Hrana i piće

Oprez: Ne podgrijavajte špinat

Ukoliko ste ljubitelj špinata, saznajte koje sve zdravstvene prednosti ovo zeleno povrće ima na vaš organizam. Ova namirnica sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum. Špinat sadrži i lutein i zeaksantin, i zbog svega toga ovo povrće predstavlja savršenog borca protiv raznih bolesti.

Špinat - Aura.ba

Međutim, vodite računa da ovo povrće ne podgrijavate, jer u sebi sadrži nitrate koji uslijed dejstva mikroorganizama i zagrijevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam. Stoga špinat uvijek jedite u svježem obliku ili odmah poslije pripreme. To ne znači da ga ne možete jesti i sutradan, ali ga, ipak, nemojte podgrijavati jer je ukusan i hladan, piše Aura.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh