Hrana i piće

NEMOJTE GA BACATI – Specijaliteti od starog hljeba…

Stari hljeb nemojte bacati. Iznenadićete se kakve specijalitete možete da pripremite koristeći kao glavni sastojak upravo – stari hljeb…

Specijalitet od starog hljeba - Nezavisne.com

1. PITA OD STAROG HLJEBA

SASTOJCI:

  • 400 g hljeba
  • 3jaja
  • 120 ml mlijeka
  • ½ šolje ulja
  • 1 kašika maslaca
  • 1 dl neutralne pavlake za kuhanje
  • 5 kašika punomasnog jogurta
  • 2 kašike kajmaka
  • 100 g sitnog sira
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice začinske paprike
  • 100 g kobasice
  • 1 kašika parmezana

PRIPREMA:

Nasjeckati stari hljeb na kockice i sipati u nauljenu vatrostalnu posudu…

Nasjeckati 100 g kobasice, ali po želji staviti i više i pomješati sa kockicama hljeba.

U dubljoj činiji umutiti jaja sa sirom, kajmakom, mlijekom, pavlakom, jogurtom, otopljenim maslacem, uljem i dodati prašak za pecivo. Smjesa bi trebalo da bude gustine kao za palačinke. Preliti pripremljenu smjesu preko nasjeckanog hljeba i poravnati malo kako bi hljeb upio smjesu. Posuti rendanim parmezanom. Tada uključiti rernu na 200 stepeni kako bi hljeb imao vremena da omekša.

Kada se rerna ugrije ubaciti pitu i peći oko 25 min.

2. PICA OD STAROG HLJEBA

SASTOJCI:

  • 500 g starog hljeba
  • 5 kašika kečapa
  • 1 šolja kisele pavlake
  • 1 šolja jogurta
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica suhog bosiljka
  • 200 g šunke
  • ½ šolje rendanog sira
  • 100 g kobasice

PRIPREMA:

Hljeb rukama izlomiti na manje komade i preliti ga jogurtom koji ste prethodno pomješali sa kiselom pavlakom.

Po želji jogurt možete da zamijenite kefirom.

Ostaviti da malo odstoji, otprilike 10-ak minuta.

Za to vrijeme sjeckajte šunku i kobasicu, a sir narendajte. Sve sastojke pomješajte sa hljebom i prebacite u pleh koji ste prethodno namastili. Rukama ga utapkati, preliti kečapom i posuti origanom i bosiljkom po želji. Staviti u rernu da se zapeče na 250 stepeni, 20 minuta.

Izvaditi i služiti toplo kao doručak ili večeru.

3. ŠPANSKA PITA OD STAROG HLJEBA

SASTOJCI:

  • 500 g hljeba
  • 4 jaja
  • 4 kašike ajvara
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 2 sjeckana kisela krastavčića
  • 100 g čajne kobasice
  • 1 kašike svježeg sjeckanog peršuna
  • 1 šaka kukuruza šećerca
  • so
  • biber
  • parmezan

PRIPREMA:

Nasjeckati stari hljeb na kockice i sipati u nauljenu vatrostalnu posudu.

Nasjeckati 100 g kobasice, ali po želji staviti i više i pomješati sa kockicama hljeba.

Kisele krastavčiće ocjediti od viška vode i sitno isjeckati. Kukuruz šećerac skuhati u zasoljenoj vodi, isjeckati i skloniti sa strane da se prohladi. U zasebnoj posudi umutiti jaja, pa potom dodati pavlaku. Sve sjediniti sa hljebom, dodati ajvar i začine, izmješati i peći i u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Izvaditi i služiti toplo.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh