Hrana i piće

Mini pite bez pečenja: Bademi i keksi s kremom od borovnica

Osim efektnog izgleda ove pite od borovnica su odličnog osvježavajućeg okusa i savršeno idu uz kuglicu sladoleda, a vrlo su jednostavne za napraviti… Dobar tek!

No image - Haber.ba

Sastojci:

Podloga od keksa i badema
100 g keksi (petit, digestive ili čajni kolutići)
50 g krupno mljevenih badema
60 g maslaca
Curd od borovnica
1 šoljica svježih borovnica
20 ml soka svježeg limuna
1 cijelo jaje
1 žumanjak
½ šoljice šećera
30 g maslaca

Priprema:

Kekse izmrvite pomoću valjka za tijesto ili blendera, dodajte im krupno mljevene bademe i otopljeni maslac. Promiješajte, prebacite u 3 mini kalupa za pite ili kalup promjera 20 cm i smjesu dobro utisnite. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.

Borovnice i sok od limuna lagano zagrijavajte na vatri dok borovnice ne omekšaju, oko 3-5 minuta. Protisnite smjesu kroz cjedilo laganim pritiskom kašike, kako bi se riješili kožice i koštica.

Ostavite sa strane da se ohladi. Umutite zajedno žumanjke i jaje. Dodajte šećer i miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane svijetlo žute boje. Prelijte smjesu jaja u pire od borovnica i promiješajte.

Smjesu stavite na srednje jaku vatru, konstantno miješajte, dok se krema ne zgusne, oko 8-10 minuta.

Skinite posudu s vatre i lagano umiješajte maslac. Podlogu od keksi i badema prelijte kremom od borovnica i ostavite u hladnjaku 2 sata da se stisne. Osim efektnog izgleda ove pite su odličnog osvježavajućeg okusa a savršeno idu uz kuglicu sladoleda, piše 24sata.

Dobar tek!


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh