Hrana i piće

Presolili ste jelo? Evo kako da ga spasite!

I najboljim kuharima se ponekad desi da presole jelo, ali ne birnite, jer situacija se može popraviti!

Kuhanje - Arhiva

Ako su u pitanju špagete ili druga tjestenina, jednostavno dodajte još vode, ili zamijenite presoljenu vodu. Kada su u pitanju kuhana jela, supe, sosovi, idealno rješenje je sirov krompir. Naime, dovoljno je da oljušten krompir stavite u jelo i nastavite s kuhanjem.

Krompir će upiti slanu tečnost.

Ne zaboravite da u tom slučaju dodate još tečnosti. Takođe, ako ste presolili jelo, odredite tačan odnos namirnica i soli i po mogućnosti dodajte još namirnica, na primjer – povrća, mesa..

I dodavanje peršuna je odličan način da zamaskirate ukus presoljenog jela, naročito sosa, piše “Stvar ukusa“.

U principu, najbolja preventiva je da ne posolite jelo u potpunosti u početku pripreme.

Specijalitet probajte pred kraj kuhanja i dodajte so po potrebi i ukusu.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh