Bebe i djeca

Loša navika roditelja koja djecu čini depresivnom

Korištenje pametnih telefona danas je postala naša svakodnevica, ali liječnici upozoravaju da prave posljedice ovog globalnog problema još uvijek ne shvaćamo dovoljno ozbiljno.

Dijete - Srpskainfo.com

Tako su nedavno kineski znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića koje direktno povezuje korištenje mobitela roditelja s depresijom njihove djece.

Naime, roditelji koji ignoriraju svoju djecu i većinu vremena provode na svojim pametnim telefonima umjesto da im poklanjaju pažnju možda izlažu djecu riziku od depresije, misle stručnjaci. Kineski znanstvenici koji su proučavali 530 učenika starosti između 10 i 18 godina kako bi vidjeli jesu li bili žrtve roditeljskog ignoriranja zbog upotrebe telefona, došli su do nevjerojatnog otkrića.

Naime, djeca koja su imala roditelje opsjednute telefonom, pokazala su veće simptome depresije prilikom popunjavanja upitnika od onih čiji roditelji kod kuće nisu često na mobitelu.

”Roditeljsko ignoriranje je sve češći fenomen u kojem roditelji koriste svoje mobilne telefone u interakcijama sa svojim djetetom, a u tom se slučaju djeca osjećaju isključeno”, objašnjavaju znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Journal.

Što pokazuju istraživanja?

Primjeri roditeljskog ignoriranja tako uključuju redovito provjeravanje telefona tijekom obroka i mogućnost da uvijek vide ekran i obavijesti koje im pristižu. Kineska studija je zamolila učenike da popune upitnik, rangirajući zatim njihovu percepciju roditeljske topline i odbacivanja, a djeca koja su sudjelovala u istraživanju imala su od deset do 18 godina.

Upitnik je uključivao raznovrsna pitanja za procjenu navika korištenja mobitela njihovih roditelja, a kada su liječnici procijenili ove podatke, otkrili su da što više vremena roditelji provode na svojim pametnim telefonima u blizini svoje djece, veća je vjerojatnost da će djeca razviti depresiju ili neki drugi anksiozni poremećaj.

Djeca roditelja koji su bili ”vezani za svoje telefone” osjećala su se loše, odbačeno i dobivala su manje pažnje od svojih roditelja, za koje misle da su više zainteresirani za gledanje u ekrane nego u njih, tvrde stručnjaci, prenosi Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh