Bebe i djeca

Znakovi da je djetetu vruće

Najvažnije je obratiti pažnju kakvu odjeću nose

Temperature su rekordne, stručnjaci svaki dan upozoravaju da djecu treba čuvati od pregrijavanja. Najvažnije je obratiti pažnju kakvu odjeću djeca nose, da bi se osjećali što komotnije i prijatnije.

Može iritirati kožu
Neke tkanine bolje su od drugih, a najvažnije je birati prozračnu odjeću jer povećana toplina može iritirati kožu. Sintetičke materijale poput poliestera i najlona trebalo bi izbjegavati, posebno kada je riječ o djeci koja imaju kožna stanja poput ekcema.

Vlakna u ovim materijalima nisu prozračna, odnosno zadržavaju znoj između tkanine i kože i uzrokuju iritaciju. Umjesto njih, birajte prirodnu, organsku odjeću, tačnije pamuk i bambus.

Lagani materijal
Na vrućinama je najbolje nositi lagane i široke materijale i ne oblačiti dijete slojevito, već jednostavno. Ako je koža djeteta vruća na dodir, sklonite se u zatvoreni prostor i obavezno dajte da pije više vode.

Ako dijete povlači odjeću sa sebe, češe se, razdražljivo je ili počinje razvijati osip ili crvenilo, to jasno ukazuje da mu odjeća smeta. I na kraju, izbjegavajte tamnu odjeću i birajte svjetlije tkanine koje reflektiraju sunčevu svjetlost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh