Bebe i djeca

“Ako je vaše dijete cijele godine bilo bolešljivo…”: Ove savjete o djeci svako mora da pročita!

14 citata pedijatra dr. Komarovskog čiji su savjeti pomogli stotinama hiljada ljudi:

Porodica - Ictbusiness.info

Na vrlo razumljiv način izlaže dragocjene informacije o zdravlju i vaspitavanju djece, zbog čega uživa poštovanje mnogih roditelja, pišu “Detinjarije“

Odabrali smo 14 citata pedijatra dr. Komarovskog čiji su savjeti pomogli stotinama hiljada ljudi:

1. 100% odraslih stanovnika zna kako se prave djeca, ali 99,9% ne zna kako se stvaraju ljudi.

2. Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o djetetu jeste najveći zadatak za oca. Tata je taj čija je obaveza da rješava probleme s rodbinom i komšijama.

3.Sretno dijete je prije svega dijete koje je zdravo, a tek potom dijete koje umije da čita i svira violinu.

4.Sretno dijete je dijete koje ima i mamu i tatu, koji pak imaju vremena ne samo da vole dijete nego da vole jedno drugo.

5.Ni veliki broj ni dobar glas pedijatara neće riješiti zdravstvene probleme djeteta. To je nemoguće prije svega zato što njegovo zdravlje u daleko većoj mjeri zavisi od mame i tate nego od svih pedijatara zajedno.

6.Dijete nikom ništa nije dužno.

7.Lično, kada mi dolaze roditelji bolešljive djece, često savjetujem da nabave psa. Zato što je pas realan razlog da natjera roditelje da dva puta dnevno izvedu i dijete u šetnju.

8.Ako je vaše dijete cijele godine bilo bolešljivo, ako nije trčalo, odlazak na selo (možda svega 30 km od grada raste šuma i teče rijeka), može imati bolji učinak na njegovo zdravlje nego ljetovanje na Sredozemnom moru, pa neka je i hotel s pet zvjezdica.

9.Dijete i treba baš takvo da bude – mršavo i aktivno.

10.Siguran sam u to da se većina djece rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju… roditelji i medicinski radnici.

11.Kada se rodi beba – čovječji mladunac – ona je biološko stvorenje isto kao vuče, meče, prase… Zato je osnovni zadatak u prvoj etapi života da se držimo biologije da bismo kasnije prešli na razvoj sociologije.

12.Suština i ideologija jednokratnih pelena sastoji se u sljedećem: djetetu pelene nisu potrebne! Nego su potrebne majci!

13.Sreća i zdravlje porodice su najvažniji. Porodica treba da se ponaša ne shodno interesima djeteta već shodno interesima porodice. Ja ne mogu da zamislim da moje dijete dobije čokoladu i da je ne podjeli na četiri dijela.

14.Šta je najvažnije: ti nisi centar svemira. Mi kao porodica – to je centar svemira. Dobri ljudi uvijek, svuda i prema svima su dobri. Podijeli sve dobro: raspoloženje, hranu, stvari. Ne kukaj!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh