Bebe i djeca

Kako majčino mlijeko utječe na dječiju psihu

Ustanovljeno je i da su neka djeca koju su majke dojile kraće od šest mjeseci kasnije pokazala agresiju u ponašanju.

Dojenje bebe - Zadovoljna.hr

Kod većine dojenčadi koju su majke dojile duže od šest mjeseci primijećen je manji rizik da kasnije u životu imaju mentalnih zdravstvenih problema, saopćili su australski naučnici.

Istraživanje je provedeno na 2.366 djece u državi Zapadnoj Australiji. Naučnici su pratili psihički razvoj djece u njihovoj dobi od dvije, pet, osam, 10 i 14 godina. Utvrdili su da su se djeca koju su njihove majke dojile duže od šest mjeseci bolje nosila sa stresom.

Dojenje duže od šest mjeseci pokazalo se pozitivnim za psihičko zdravlje djece u mlađoj dobi, ali i u adolescentskoj – rekla je dr. Wendy Oddy.

Ustanovljeno je i da su neka djeca koju su majke dojile kraće od šest mjeseci kasnije pokazala agresiju u ponašanju, a u ekstremnim se slučajevima razvila i depresija, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh