Bebe i djeca

OVO SU PRVI SIMPTOMI KORONE KOD DJECE: Čim se pojave odmah kod doktora!

Signal za odlazak djece kod ljekara trebalo bi da bude pojava kašlja koji prate otežano disanje i bol u grudima, što se javlja i kod djece adolescentnog uzrasta, koji su najčešći pacijenti na dječjem odeljenju KBC “Dr Dragiša Mišović” rekla je dječji pulmolog ove ustanove Zorica Živković.

Koronavirus - Profimedia

Ona je istakla da se u KBC “Dr Dragiša Mišović“ trenutno nalazi 36 djece, koja su uglavnom u stabilnom stanju. Ona nije iznenađena što je u trenutnom naletu epidemije veći broj zaraženih mališana.

– Nisu djeca ni sada nezaštićena, nego je došlo do spoja mnogih drugih virusnih infekcija koje se u jesenjim mjesecima, krajem septembra i oktobra, pojavljuju kod djece i školskog i predškolskog uzrasta, pa se sad to nekako sve slilo i povezalo sa aktuelnom kovid infekcijom – rekla je dr Živković za RTS.

Navela je da bi roditelji djecu trebalo da vode ljekaru ukoliko postoji neko u okruženju za koga se zna da ima kovid, a dijete ima simptome. Naglasila je da se kliničke slike kod djece koja su hospitalizovana, u odnosu na odrasle, razlikuju u tome što je djeci uglavnom potreban kiseonik u prvih nekoliko dana, kada se osjećaju malaksalo.

Govoreći o liječenju dece u kućnim uslovima, profesorka je objasnila da se to radi kada temperatura nije visoka, do 38,5 stepeni, i tada ljekari ne savjetuju da se daju lijekovi.

Kada je riječ o vakcinaciji djece, dr Živković je rekla da je mali broj djece vakcinisan protiv koronavirusa, ali da interesovanje nije toliko malo i da bi, uz podršku roditeljima, bilo i više vakcinisane djece, piše Republika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh