Bebe i djeca

Ne tjerajte dijete da jede – Ono će jesti kad osjeti glad: 5 stvari u kojima čak i dobre majke griješe

Često iz najbolje namjere roditelji mogu praviti velike greške u odgoju svoje djece.

Svaka majka želi samo najbolje za svoje dijete, ali čak i najbolje majka čine pet čestih grešaka kada je u pitanju odgoj djece. U nastavku pročitajte koje su to greške koje majke najčešće čine.

1. Grde svoju djecu; Majke često grde svoju djecu iz najbolje namjere jer im žele na taj način dati do znanja da nešto rade pogrešno. Međutim, da li ste se nekada zapitali da li sa tim utičemo da se ponašanje djeteta promijeni? Odgovor je uglavnom “ne”. Djete ne bi trebali grditi već bismo trebali preorijentisati njegovo ponašanje. Ako na primjer dijete grize nokte, umjesto da ga grdite kažite mu da stavi ruke u džep. Dijete će prestati gristi nokte, a potreba da ga grdimo će nestati.

2. Zanemarujemo dijete; Iako će mnoge majke reći da ne zanemaruju svoje dijete, sjetite se kako ste postupili prema djetetu zadnji put kada ste razgovarali na telefon, a djete vas je uporno zvalo. Zanemarili ste ga i vjerovatno počeli vikati. Kada ignorišemo dijete stvaramo od njega osobu koja će kasnije ignorisati nas. Ako vas dijete zove, a vi niste u mogućnosti da dođete do njega istog momenta, recite mu da ste ga čuli i da sačeka minut.
Ako ste zauzeti pokažite pažnju na dugi način, ali ga nemojte zanemarivati.

3. Požurujemo dijete; Ovo je veoma česta pojava ujutro kada se roditelji spremaju za posao, a djeca za vrtić ili školu. Požurivanjem djeteta samo ćete ga zbuniti i još više usporiti. Tada počinjemo galamiti i kvarimo raspoloženje i sebi i djetetu. Ako dijete odrasta pod stresom, postaje odsutno i nesposobno da završi ono što je započelo. Naučite prvo sebe da ne žurite, a onda i svoje dijete. Pravilno organizujte vrijeme uzimajući u obzir karakteristike vašeg djeteta.

4. Tjeramo dijete da jede; Dijete u principu treba da jede kada je gladno, a današnjoj djeci osjećaj gladi nije poznat. Za to su najčešći krivci grickalice i sokovi koji umanjuju apetit kod djece. Važno je naučiti dijete da osjeća glad i tada će jesti sa zadovoljstvom.

5. Pretjerana kontrola; Naš zadatak je naučiti dijete da bude samostalno, naučiti ga samokontroli i samoposluživanju. Ako se uvijek trudimo sve kontrolisati i raditi sve umjesto njih oni će uvijek misliti da ćemo to uvijek i raditi. Dajte djetetu priliku da se osamostali, prenosi Infpult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh