Bebe i djeca

Iskrena poruka mame troje djece: U redu je da si ponekad ljuta i umorna, to te ne čini lošom majkom

Biti majka nije lako. Često se nađete u situaciji da počnete da gubite sebe i počnete sumnjati da možete sve podnijeti.

Počnete se upoređivati sa drugima i pitate se kako je njima sve tako lako, a vi jedva imate vremena da čuvate djecu, održite vezu sa svojim suprugom i stignete da uradite sve po kući što je potrebno. Imajte na umu da i oni roditelji koji izgledaju savršeni imaju svoje teške trenutke.

Najvažnije je ono šta se događa u vašoj porodici i da vas vaša porodica cijeni. Australijska blogerka Laura je počela da bloguje prije četiri godine kada je, nakon rođenja prvog djeteta, doživjela postporođajnu depresiju. Jedan njen post postao je viralan jer šalje jako lijepu pozitivnu poruku.

Laura se na internetu povezala sa majkama koje su prošle kroz istu situaciju kao ona i sada ima preko 250 000 pratilaca. “Ljudi me često pitaju kako se nosim sa troje djece, kad oni ne mogu da se nose ni sa jednim Uvijek im kažem da je prvo bilo najteže.

Nikada nisam doživjela takav šok, takve emocije i nikada mi nije bilo potrebno više sna. Da, teško je sa troje djece, ali kada prvi put postanete mama to je kao da vas pogodi oluja emocija koja vas obori sa nogu. Ti dani su mi bili najteži, ali ti dani su takođe i prolazni.

Ponekad nećete imati vremena ni da se istuširate ni da jedete. Ponekad ćete se osjećati blagosloveno, a ponekad ćete mrziti sebe zbog svih poteškoća. Ali to je u redu, to vas ne čini lošom majkom. U redu je ponekad uzeti dadilju, odspavati, dati bebu mužu da je pripazi malo ili samo spustiti bebu koji minut u krevetac kako biste vi malo odmorili. Ni to vas ne čini lošom majkom.

Vaše mentalno zdravlje je važno, vaša dobrobit je važna. Ne moraš se u potpunosti iscrpiti da bi bila dobra mama i nikako ne smiješ izgubiti sebe. Niko ne čisti kuću svaki dan i niko ne vodi ljubav svaki dan. Niko ne može da se nosi sa svim obavezama svaki dan i to je u redu.

Imala sam jedan carski rez od koga sam se jako teško oporavila, a imala sam i prirodan porod poslije kojeg mi je takođe bio težak oporavak. Biti mama nije lako, ali je neprocjenjivo bogatstvo. Nikad se više nisam svađala sa svojim mužem kao sada kada imamo djecu, ali i to je u redu i vjerujte mi sve će biti u redu prije ili kasnije.

Ponekad ni sama ne znam kako se nosim sa troje djece, vjerujem da mnoge majke ne znaju kako da se nose ni sa jednim, ali mi smo majke i svaka od nas zna šta je potrebno njenom djetetu”, prenosi Infpult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh