Bebe i djeca

Oštrim kritikama gradite zid između sebe i djeteta: 2 stvari koje djeca teško praštaju roditeljima

Djeca pamte više nego što mislite, pogotovo vaša djela i način na koji su se osjećali zbog vas.

Majka i dijete - Ljepota.ba

Ovo su 2 stvari koje većina djece ne prašta roditeljima: 1. Prekršena obećanja. Ako niste u potpunosti sigurni da ćete moći ispuniti obećanje, onda je bolje da ga ni ne dajete. Jasno je da su roditelji u velikim obavezama i ne mogu uvijek ispuniti ono što su obećali, ali problem je što mnogi ne shvataju koliko je to delikatna stvar.

Mnogi obećaju, pa kada ne stignu ispuniti obećanje onda kažu “A nema veze, nadoknadiću to nečim drugim”. Djeca to ne gledajiu tako. Njima je to obećanje sve na svijetu; njima to obećanje možda stoji u mislima po čitav dan i jedva čekaju da se ostvari.

A onda dođe taj trenutak i kažete “Eh ipak ništa od toga”, djetetu se ruši svijet i počinju gubiti povjerenje u vas. 2. Nepoštovanje stava odraslih prema djeci Mnogi ljudi bi rekli “Ma kakvo poštovanje prema djeci, ona su još mala, ništa ne znaju o tome”.

E pa baš zbog ovog pogrešnog shvatanja mnoga djeca preziru svoje roditelje. Koliko roditelja ne poštuje dječji rad (ma koliko to smiješno zvučalo) i ne cijene dječju želju da pomognu u nečemu? Nažalost previše. Mnogi ne shvataju koliko je važno hvaliti sitnice koje oni čine kada misle da čine nešto dobro.

Čak i kada mu je crtež loš pohvalite trud. Ismijavanje će ga povrijediti do srži i vjerovatno će se osjećati bezvrijedno. Kada napravi haos u kuhinji jer je želio nešto dobro ili kreativno da napravi ponovo pohvalite njegov trud, a onda poslije toga ponudite mu svoju pomoć da očistite kuhinju zajedno.

Koliko god djeca izgledala jaka oni su u dubini duše male mrvice koje je lako povrijediti, a kada ih često vrijeđate oni podižu zid koji kasnije nećete moći razbiti. Ponašajte se prema njima kao prema nježnim, krhkim bićima koja zaslužuju biti poštovana kao zreli ljudi, prenosi Pult24info


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh