Bebe i djeca

“Moja kćerka (6) je umrla od kovida, a ovo su simptomi na koje treba da obratite pažnju – Sišla sam do radnje, a kad sam se vratila, zatekla sam kola hitne pomoći”

Naša Điđi (6) umrla je uslijed Kovida-19 i želimo da upozorimo roditelje na ove simptome.

Naša Điđi - Screenshot

Majka i otac Điđi Mors (6) na sve načine pokušavaju da dopru do roditelja i upozore ih na simptome sa kojima se mala Andrea nije izborila.

– Kovid je drugačiji kod djece i odraslih, pa je teško znati na šta da obratite pažnju – kaže majka, Prisila Mors za CNN.

Điđi je od virusa preminula 4. avgusta prošle godine u bolnici u Tenesiju.

– Bila je dobro par sati prije nego što je umrla. Imala je normalnu temperaturu, jedino što je bilo blagi znak za uzbunu i zbog čega smo je i vodili kod ljekara je osip na ramenu i to što je povratila dva puta. Ljekar nam je rekao da je to stomačni virus, da je vodimo kući, damo joj sladoled i da se odmori – kaže Prisila kroz suze. Tako su, kaže i uradili i smjestili djevojčicu da spava.

– Izašla sam do radnje po sladoled a kada sam se vratila, ispred kuće su me sačekala kola hitne pomoći, kola vatrogasaca i policije. Onda sam saznala da mi je kćerka umrla – kaže majka.

Osip i povraćanje nisu među prvim simptomima Kovida kod odraslih, ali kod djece su znak za uzbunu. Kako stoji u tekstu Mejo klinike, djeca inficirana korona virusom često imaju simptome stomačnog gripa poput mučnine, povraćanja, bola u stomaku, dijareje i lošeg apetita.

S druge strane, osip može da ukazuje na pretjeranu reakciju imunog sistema na virus, što je poznato kao multisistemski inflamatorni sindrom kod djece.

Prisila kaže da o ovome govori da bi upozorila druge roditelje.

– Ako su vam djeca odjednom letargična, povraćaju ili imaju osip, vodite ih kod ljekara – apeluje ona.

Djeca, na svu sreću, bolje podnose virus, osim u slučajevima kada imaju hronične bolesti. Điđi je patila od autizma, epilepsije i hidrocefalusa, zbog čega je i njen oslabljen imuni sistem teško podnio kovid.

Dejvid i Prisila inače su Điđi usvojili iz sirotišta u Ukrajini 2017. godine, kada je djevojčica imala tri godine.

– Život joj je tragično skraćen, ali drago nam je što je makar osjetila dom i ljubav porodice prije nego što je otišla – kaže Prisila, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh