Bebe i djeca

Upozorenje roditeljima: Pet najčešćih simptoma korone kod beba i djece koji se razlikuju od onih kod odraslih

Zabilježen je niz novih oblika i sojeva korona virusa širom svijeta.

Djeca - Screenshot

Infekcije korona virusom šire se planetom iako smo svi svjesni tri glavna simptoma kod odraslih, oni se mogu razlikovati kod beba i djece. NHS navodi da tri najčešća simptoma koronavirusa kod odraslih uključuju uporni kašalj, visoku temperaturu i gubitak ukusa i mirisa.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, trebalo bi da uradite test i izolujete se kako biste spriječili širenje virusa na druge. Stručnjaci su rekli da se smatra da simptomi dvije nove varijante koje su otkrivene nemaju drugačije oblike od onih gore navedenih.

Međutim, smatra se da je varijanta koja je prvi put otkrivena na jugu Velike Britanije u septembru prenosiva do 74 posto više od onih koje su već u opticaju – što znači da je veća vjerovatnoća da ćete se zaraziti virusom.

Mnogi ljudi su takođe asimptomatični, što znači da ne pokazuju simptome, a ukoliko imate djecu, vjerovatno će, bez obzira na simptome koje imaju – vam ih prenijeti, u zavisnosti od starosti djeteta. Prethodno je otkriveno da djeca ne pokazuju iste “klasične simptome koronavirusa” kao odrasli. Evo šta biste trebali da provjerite kod svoje djece?

1. Umor
Podaci iz aplikacije ZOE Simptom Tracker ranije su otkrili da većina djece koja su imala pozitivne testove na kovid-19 pati od umora. Otkriveno je da 55 posto djece ima ovaj simptom.

Postoji nekoliko načina na koje vaše dijete može da reaguje ako je umorno, ali ukoliko je beba, to će biti teže uočiti. Neka djeca mogu postati povučena, dok bi druga, posebno djeca manjeg uzrasta, mogla biti sklona napadima bijesa i plaču.

2. Glavobolja
Drugi glavni simptom bila bi glavobolja, a 53 posto djece je ima. Ukoliko imate manje dijete, teško ćete znati da li pati od glavobolje. CDC (Centar za kontrolu bolesti) u SAD takođe navodi glavobolju kao simptom kod djece i saopštio je da je važno pratiti njihovo ponašanje.

On navodi da ukoliko vaše dijete ima nov oblik glavobolje, trebalo bi da ga nadgledate. Profesorka En Mekgregor je rekla da većina djece godišnje ima jedanput glavobolju. Rekla je da mogu biti kraće kod djece i da mogu početi iznenada.

Profesorka Mekgregor dodaje da “glavobolja može potrajati i pola sata, s tim da se dijete oseća dobro i igra se napolju kao da se ništa nije dogodilo”. Dodala je da glavobolje takođe mogu uticati na djetetov stomak, pa ako kažu da ih boli, to može biti zbog glavobolje.

3. Groznica
Otprilike 49 procenata djece koja su pozitivna na kovid-19 imaju temperaturu. Ovo je takođe jedan od ključnih simptoma koji imaju odrasli.

Možete da provjerite da li vaše dijete ima temperaturu mjerenjem temperature. Kod odraslih i djece starije od tri mjeseca temperatura veća od 37°C smatra se visokom temperaturom. Kada dijete ima temperaturu, važno je da bude hidrirano.

– Bebama treba davati puno tečnosti, kao što su majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko – navodi NHS.

– Čak iako vaše dijete nije žedno, pokušajte da ga natjerate da pije malo i često da održava nivo tečnosti povišenim.

4. Bol u grlu
Studija ZOE Simptom Tracker App otkrila je da je 38 procenata djece s dijagnozom kovida imalo upalu grla. Uzrok upale grla kod djece je obično virusna infekcija.

5. Gubitak apetita
Svi znamo da djeca mogu da se muče po pitanju hrane, ali ako vaše dijete odgurne tanjir češće nego obično, to bi mogao biti znak da imaju kovid-19. Da biste ih ohrabrili da jedu, probajte da im smanjite zalogaje, tako da cijela porcija ne djeluje zastrašujuće.

Podaci iz aplikacije ZOE otkrili su da je 35 procenata djece koja su zahvaćena kovidom-19 iskusilo gubitak apetita. CDC ukazuje da će bebe mlađe od jedne godine koje su pozitivne na kovid vjerovatno imati ovaj simptom.

Ostali simptomi
Studija je takođe otkrila da 15 posto djece koja imaju pozitivan test takođe ima neobičan osip na koži. CDC u SAD navodi razne simptome koje djeca mogu imati ukoliko su pozitivna na Covid-19, a oni se razlikuju od smjernica NHS.

CDC navodi sljedeće simptome kod djece: Groznica ili jeza, kašalj, nasalna kongestija ili curenje nosa, gubitak ukusa ili mirisa, upaljeno grlo, kratkoća daha ili otežano disanje, proliv, mučnina ili povraćanje, bol u stomaku, umor, glavobolja, bolovi u mišićima ili tijelu, loš apetit ili loša ishrana, prenosi “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh