Bebe i djeca

Kad su ravni mali tabani, evo šta treba raditi

Dijete s ravnim tabanima ne može dugo hodati i obično se prije spavanja žali na umor i bolove u potkoljenicam

Pravilno i zdravo stopalo omogućava nesmetano stajanje i hodanje, a samim tim, normalan fizički i psihički razvoj djeteta. Ravni tabani kod djece su tjelesna mana koja se može ispraviti ako se na vrijeme preduzmu odgovarajuće mjere.

Stopalo je sastavljeno od više kostiju koje su povezane zglobnim vezama i mišićima. Svod stopala održava se snagom tih mišića. Ukoliko su mišići dobri, stopalo će biti pravilno, a ukoliko su mišići slabi dolazi do spuštanja svoda stopala i ono postaje ravno.
Ravno stopalo nastaje ako popusti snaga mišića potkoljenice i stopala, a poveća se tjelesna težina. Spuštanje svoda stopala zbog bolova i smetnji još više sprečava aktivnost djeteta, a mišići i dalje slabe. Razvojem djeteta povećava se težina tijela, što još više pogoršava stanje svoda stopala.

Dijete s ravnim tabanima ne može dugo hodati i obično se prije spavanja žali na umor i bolove u potkoljenicama, hod mu je trapav, a ako se tabani ovlaže, na podlozi ostaje trag čitavog stopala, a ne samo gazeće površine.

Kod djeteta do treće godine života, a naročito kod punije djece, svako stopalo izgleda ravno. To je normalna pojava koja se obično izgubi kada dijete napuni tri godine.

Ako kod djeteta i nakon treće godine ostanu ravna stopala, treba obratiti više pažnje na njegov fizički razvoj i nastojati da što više vremena hoda u prirodi bosonogo ili u udobnoj obući.

Dječije cipelice trebale bi imati elastičan i lako savitljiv đon, kako bi dijete osjetilo svaku neravninu tla po kome hoda. Prednji dio cipele mora biti dovoljno širok, kako bi se stopalo, a naročito prsti, pravilno razvijali.

Potpetica ne smije preći visinu od dva do tri centimetra, kako bi oslonac težine tijela bio na cijelom stopalu, a ne samo na prednjem dijelu. U najvećem broju slučajeva u dječiju cipelu ne bi trebalo stavljati uložak.

Ulošci samo vještački održavaju svod stopala i još više slabe mišiće. Česta je pojava da se po skidanju uložaka svod stopala još više spusti. Uložak u cipelu djeteta treba staviti samo onda kada drugi način liječenja ne dolazi u obzir ili kada je kasno za liječenje.

Potrebno je voditi računa o tjelesnoj težini djeteta koja ne smije biti preko normale. Djetetu treba omogućiti što češći i što duži boravak u prirodi u što većoj aktivnosti, da hoda po kući boso ili u čarapicama. Tako će dijete ojačati, a samim tim ojačat će i mišići stopala. Ravna stopala postepeno će se ispravljati,piše Avaz

Djeca kod koje se nakon treće godine života uoče spušteni tabani trebaju svakodnevno raditi vježbe koje se sastoje u hodanju na prstima, na petama i na vanjskoj ivici stopala. Jedna od vježbi je i da prstima nogu hvataju klikere ili maramicu koja je na podu.

Ovakvim vježbama stopalo će se normalizirati već nakon nekoliko mjeseci. U slučaju da ove vježbe ne pomognu, treba odvesti dijete pedijatru i ortopedu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh