Bebe i djeca

Doktorica razriješila dilemu: Da li bi djeci trebalo davati suplemente vitamina D i kada je vrijeme da odu kod ljekara

Suplementi, cink, magnezijum, vitamin D… Da li su pogodni za mališane?

Dr Aleksandra Sekulić Frković - Screenshot

Doktorica Aleksandra Sekulić Frković iz Doma zdravlja Voždovac savjetovala je da roditelji ne bi trebalo da daju mališanima suplemente, i objasnila koji su simptomi kovida kod djece i kada je trenutak za odlazak na pregled.

Povećan je bio broj pregleda, blaga temperatura, kašalj ili stomačni problemi najčešće su tjerali roditelje da se zabrinu i dovode djecu u kovid ambulante.

“Što se tiče osnovaca, povećan je broj pregleda od početka školske godine, roditelji često zovu i telefonom da bi dobili savjet, naročito ako ima sumnje ali nema simptoma. Potom je broj pregleda smanjen jer se prešlo na online nastavu”, rekla je dr Sekulić Frković, specijalista estetske medicine i pedijatrije.

Suplementi, vitamin D i C, cink, magnezijum, selen… Da li bi ih trebalo davati i djeci?

“Ako djeca nisu hronični bolesnici, ne bi trebalo posegnuti za suplementima. Ishrana je bitna, kuhana hrana, ali roditelji bi ipak trebalo da se posavjetuju sa ljekarom, zdrava djeca ne bi smjela da se ‘dopinguju’ velikim količinama suplemenata”, rekla je ona.

“Nisam protiv toga, uz savjet ljekara, može se davati vitamin D, ali se ne smiju samostalno dozirati suplementi, trebalo bi se posavjetovati sa ljekarom”, rekla je ona.

Kako da roditelji znaju kada je trenutak da dijete odvedu u kovid ambulantu?

“Neka nose maske i drže distancu, neka prate svoje dijete, ne bi trebalo da se jave čim se pojavi temperatura, neka doziraju antipiretik i nakon jednog dana, recimo, neka dovedu dijete na pregled”, rekla je ona u Jutarnjem programu RTS-a.

U Srbiji je prethodnog dana registrovano manje od 6.000 novih slučajeva, uz 58 smrtnih ishoda, najveće žarište i dalje je Beograd, prenosi “Mondo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh