Bebe i djeca

Beba rođena sa antitijelima na koronu: Jedinstven slučaj u svijetu, čovječanstvo na velikoj prekretnici

Presretna majka je imala blagi oblik kovida-19 i provela je zbog prevencije dvije sedmice u bolnici.

Bebine noge - Ilustracija / B92.net

U Singapuru je majka, koja je bila zaražena korona virusom tokom posjete porodici u Evropi u martu, rodila bebu koja je imala antitela. Ovaj slučaj je tako dao naučnicima nove dokaze o tome da korona može da se prenese sa majke na plod.

Dečak, koji je rođen 7. novembra i dobio ime Aldrin, nema koronavirus, ali ima antitijela. A osim antitijela, ima i stariju sestricu, dvogodišnju Aldrinu. Možda roditelji nisu bili naročito maštoviti kod davanja imena, ali bez ozbira na to, sretni su što su im djeca zdrava.

– Moj doktor pretpostavlja da sam prenijela svoja antitijela na bebu tokom trudnoće – rekla je Selin Ng Čan za lokalne medije.

Ona je imala blagi oblik kovida-19 i provela je zbog prevencije dvije sedmice u bolnici. Inače, kada joj je stigao pozitivan rezultat testa na korona virus, ona je bila u desetoj sedmici trudnoće.

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ne zna da li trudnice mogu da prenesu zarazu fetusu tokom trudnoće ili porođaja, međutim, ovaj slučaj je pokazao da je to izgleda moguće.

Do danas virus nije pronađen u tečnostima oko bebe u materici ili u majčinom mlijeku, a prenos virusa sa majke na novorođenče je rijetkost, saopštili su još u oktobru ljekari sa Njujork prezbiterijan i Kolumbija univerziteta, prenosi “Srbija Danas“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh